Deli ibram Divanı

Deli ibram Divanı

Deniz edebiyatında yer etmeye aday bir dönem romanı olan Deli İbram Divanı, tecrübeli yazar Ahmet Büke’nin, Ege insanının doğayla, efsanelerle beslenen hayatını, coğrafyamızın kangren olmuş sorunlarıyla harmanladığı bir ada ve deniz hikâyesi.

Tecrübeli öykücü Ahmet Büke’nin, romanda da başarısını gösteren bir eser Deli İbram Divanı. Yazar kitapta, Ege insanının doğayla, tarihle, efsanelerle beslenen hayatını, coğrafyamızın kangren olmuş adaletsizlik, gelir eşitsizliği sorunlarıyla harmanlanıyor. Bir ada ve deniz hikayesi olarak biçimlenen kitap, İzmir’in de yer yer karakter olarak belirdiği bir dönem romanı. Tanıtım yazısında Deli İbram Divanı’nın, deniz edebiyatımızın klasikleri arasına girmeye aday olduğu belirtiliyor.

Can Yayınları’ndan çıkan kitabın arka kapak yazısı şöyle: “Fabrikanın bacasının tüttüğü ilk gün başladılar can almaya. Dişlerine kan değmiş kurt sürüsü gibi denize daldılar. Yaş almış demediler, küçük demediler, yavrulama zamanı demediler. Köstence’nin göğü yağ kokusuyla doldu. İnsanlar öğürerek gezer oldu. Süngüyle vurmak başka ama tüfekle avlanmak dayanılır değildi. O tarraka, o gümbürtü! Dağlara kaçtım kaç defa. Mağaralara girdim. Solucanlarla çıyanlarla geçirdim günlerimi. Ama sabah olup gün doğunca o sesler yine her yanı tutuyordu.”

Ahmet Büke hakkında

Yazar Ahmet Büke öyküleriyle tanınmakta. 

1970’te Manisa’nın Gördes ilçesinde doğan Ahmet Büke, aslında daha çok öyküleriyle öne çıkan bir yazar. İzmir Postası’nın Adamları (2004) ve Çiğdem Külahı’nın (2006) ardından, Alnı Mavide (2008) ile 2008 Oğuz Atay Öykü Ödülü’nü, Kumrunun Gördüğü (2010) ile 2011 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı.

Bu eserleri Ekmek ve Zeytin (2011), Cazibe İstasyonu (2012), Yüklük (2014), Varamayan (2019) adlı öykü kitapları izledi. İlk romanı Mevzumuz Derin (2013), Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) 2013 Yılın Gençlik Romanı Ödülü’ne değer görüldü. “Hazır Bilgi Serisi” için derlediği 100 Tuhaf Kitap 2015’te yayımlandı.

İnsan Kendine de İyi Gelir (Dünya Kitap 2015 Yılın Telif Kitabı Ödülü), Gizli Sevenler Cemiyeti (2016), Eyvah, Babam Şiir Yazıyor! (2017), Annemle Uzayda (2017), Gökçe’nin Yolu (2018), Neşeli Günler (2019) ve Kırlangıç Zamanı’nı (2019) çocuklar ve gençler için yazdı. Çayırın En Tuhaf Yuvası’nda (2020), aile olmak ve birlikte bir yaşam alanı kurmak üzerine, doğanın kendi mucizelerinden doğan bir öykü kaleme aldı. canyayinlari.com

Dergimizi abone olarak ya da Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.