Denizcilik veri firması Vessel Value şirketi verilerine göre 2021 yılında 887 süper yat satıldı. Bu rakamla 2021 yılı süperyat satışlarında “rekor yıl” oldu.
Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 87, 2019 yılına göre ise iki kat artış anlamına geliyor. Pandemi sırasında dünya milyarderlerinin artan servetleriyle yöneldikleri süperyatlara geçen yıl 5.3 milyar Pound’luk bir harcama yapıldığı tahmin ediliyor.
Vessels Value Süper Yat Direktörü Sam Tucker piyasada satmak için yeterli sayıda tekne bulunmadığını, tersanelerin son limitlerinde çalıştığını ve her yeni teknenin siparişinin daha uzun sürdüğünü belirtiyor. Ama bu sayede yat sahiplerinin ellerindeki teknelerin gittikçe değerlendiğini söylüyor. Tucker, süperyatların genellikle yatırım aracı olarak görülmediğini, bir yatın yıllık masrafının yaklaşık değerinin yüzde 10’u kadar olduğunu söylese de, bu yıl yatlarının değerinin artmasından dolayı, bir yıl önce yat satın alanların tam bir sezon süperyat keyfi sürdükten sonra bu yıl karla satabilecekleri yorumunu yapıyor.
Bloomberg milyarder endeksine göre 174.7 milyar Dolar’lık servete sahip Jeff Bezos, 127 metrelik yelkenlisinin Hollanda tersanesinde son yapım aşamalarının tamamlanmasını bekliyor. Bu teknenin tersaneden çıkabilmesi için tarihi bir köprünün sökülmesinin talep edilmesi ise ortalığı karıştırdı. Tüm bu satış rakamları oluşturulan karbon ayak izi konusunda da önlem alınması yönünde tartışmalara yol açtı.
Daimi mürettebatları, helikopter pisti ve havuzları olan bir süperyatın yılda yaklaşık 7 bin ton karbondioksit saldığı ve bunun da tipik bir aile otomobilinden 1500 kat daha fazla bir değer olduğu belirtiliyor. Northumbria Üniversitesi’nde sosyal bilimler profesörü ve 2019’da “Zenginlerin Ekolojik Etkisinin Ölçülmesi” başlıklı raporun ortak yazarı Paul Stretesky, süperyat endüstrisinde daha fazla finansal vergiye ihtiyaç olduğunu hatırlatıyor.