En büyük üyesi 445’in Yılın Avrupalı Yatı ödülünü almasından bu yana Dufour’un Grand Large serisine ilgi günden güne artıyor. Fransız tersane başarısını yeni modeli Dufour 335 ’le sürdürmeyi hedefliyor.
Yazı: Can Ergün Fotoğraflar: Uğur Uçan
Dufour’un yeni aile-gezi teknesi Grand Large 335’i test etmek üzere serin ve güneşli bir günde Marinturk İstanbul City Port’un yolunu tutuyoruz. Ünlü İtalyan tasarımcı Umberto Felci’nin çizim masasından çıkan yeni 335, Fransız tersanenin son modellerinden biri.
Tekne pontonda hazır bir şekilde bizi bekliyor. Kıç aynasının tasarımında, trende uygun şekilde açılabilir kapak tercih edilmiş. Bu sayede tekne sahibine kıç aynayı seyir esnasında kapatıp güvenli bir alan oluşturma imkânı tanınmış. Bağlama yerine yanaşıldığında ya da denize girmek için açıldığında ise kıç ayna hem bir yüzme platformu hem de tekneye giriş çıkışı kolaylaştıran mini bir pasarella görevi görüyor.
Dufour, boyu 10.28m olmasına karşın çok daha büyük bir tekne izlenimi uyandırıyor. Bunun en büyük sebebi kıça doğru fazlaca daralmayan geniş tasarım ve yüksek bordalar. Gezi teknesi üreticileri iç hacmi genişletmek için bu yönteme sıklıkla başvurur. 335 de kullanışlı iç hacmini tasarımına borçlu.
Dufour 335 ‘in makine izolasyonu çok başarılı. Rölantideyken neredeyse hiç ses duymuyoruz. Tam yolla seyrederken ses seviyesi rakiplerine göre oldukça düşük.
GÜVERTE
Kıç girişte ilk olarak çift dümen pedestalı karşılıyor bizi, onun önünde karşılıklı oturma grubu ve ortada kenarları açılabilir bir masa bulunuyor. Havuzluk son derece konforlu ve siperlik sayesinde korunaklı görünüyor. Mandarlar ve ayarlar hemen girişin yanındaki kıstırma ve vinçlere kadar uzanıyor. Iskotalar da dümenin hemen önündeki vinçlere kadar geliyor. Bu sayede ufak bir alanda ve siperliğin koruması altında tüm ayarlar rahatça yapılabiliyor.
Havuzluk bu boy bir tekne için son derece ferah. Sancak tarafta kamara bulunmaması havuzlukta geniş bir depolama alanı yaratılmasını mümkün kılmış. Sancak oturma alanının altında bulunan saklama dolapları kıçtan takma motor, büyük usturmaçalar, havası söndürülmüş bir bot ya da benzeri hacimli eşyaları saklamak için yeterli hacim sunuyor.
Aşağıya iniyoruz… Mutfak, girişte iskele tarafta yer alıyor. Fırını, buzdolabı ve geniş eviyesiyle mutfak alanı kalabalık gruplara yemek çıkarabileceğiniz kadar geniş ve kullanışlı. Tabii buradaki genişlik ve ferahlık değerlendirmelerini 34 ft’lik bir tekne için yaptığımızı belirtelim. Hemen karşısında sancakta navigasyon masası, duvarda elektrik kontrol paneli ve navigasyon masasının gerisinde tuvalet ve duş bölümü bulunuyor. Tuvalet ve duş bölümü iskelede kamara bulunmaması sebebiyle oldukça ferah tutulmuş. Hem baş seviyesi hem de içerideki alan oldukça geniş.
Vasatta baş tarafa doğru, ortasında geniş bir masanın bulunduğu karşılıklı bir oturma grubu yer alıyor. Oturma grubu 8-9 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği kadar büyük. İki kişilik master kamara başaltına konumlandırılmış. Diğer çift kişilik kamara da kıçta iskele tarafta. İki kamara da bu boy bir tekneden beklemediğimiz kadar geniş bir hacme sahip. Çift kişilik geniş yataklara sahip kamaralar evdeki uyku konforunu sağlayabilecek düzeyde. Baş kamara da ufak depolama alanları ve dolap bulunurken yatağı daha geniş olan arka kamarada duvara monte edilmiş bez çantalar bulunuyor.
Teknenin içindeyken de, güvertedeyken de 40ft bir teknedeymiş gibi hissediyorsunuz. Bu segment için yapılan tasarımlarda boy dışındaki tüm ölçülerin alabildiğince büyütülmesi tekneye ekstra hacim kazandırıyor. Genişlik ve yükseklik artınca hacim hem içeride, hem dışarıda büyüyor.
Dufour 335 ‘deyken kendinizi 12m civarı bir modelde hissediyorsunuz. İşçilikler başarılı. Motor ve yelken performasları sınıfına göre iyi seviyede.
SEYİRDE
Teknenin içini, dışını ve donanımını inceledikten sonra makine ve yelken performansını test etmek için palamarları çözüyoruz. Marinadan ayrılıyoruz ve hemen dışarıda makineyle seyre başlıyoruz.
Makine izolasyonu çok başarılı yapılmış. Rölantideyken neredeyse hiç ses duymuyoruz. Tam yolla seyrederken oluşan ses seviyesi de rakip teknelere kıyasla oldukça düşük. Makine seyrinin ardından 5-12 knot esen poyrazda cenova ve anayelkeni basıyoruz. Anayelkeni lazy-jack sistemi sayesinde kolayca basabiliyoruz. Sarma sistemli cenova açmak da son derece zahmetsiz bir işlem oluyor. Cenovanın sarma tamburu oldukça yüksek, cenovanın altyakası neredeyse vardevela hizasında başlıyor. Kendi teknem olsa bu düzenin yerine daha alçak, mümkünse güverte altı bir sarma sistemi tercih ederdim.
Diğer bir nokta ise diğer Fransız ve Alman rakiplerinde de olduğu gibi halatların spectra gibi egzotik materyellerden üretilmemesi ve ince yapıda olması. Tabii bu olumsuzluklar tekneyle değil, aksesuvarlarla alakalı. Satın alan kişi bunları değiştirme şansına sahip.
Tekne orsa seyirde 6 knot rüzgârda, 48 derecede 4 knot, 10 knot rüzgârda 100 derecede 6 knot, aynı açıda 12 knot rüzgârda ise 6.6 knot hıza erişiyor. Rüzgâr sağanaklarda 15’leri gördüğü zaman hızımız 7 knot’a kadar çıkıyor. Performanstan çok gezmeyi seven kullanıcılar için bu hız tatmin edici olacaktır. Modelin yüksek deplasman ve geniş eni, dar apaz ve orsa gibi tekneyi çok yatıran seyirlerde konfora katkı sağlıyor. Aynı şekilde 15 knot rüzgârda tekne 7 knot’la ilerlerken konfor ve kontrol gayet yüksek ayrıca kokpit son derece korunaklı. Dalga olmaması sebebiyle teknenin zor koşullarda performansını test edemesek de sakin suda oldukça konforlu ve emniyetli bir seyir yapıyoruz. Yelkenle testlerimizi ve fotoğraf çekimimizi tamamladıktan sonra marinaya geri dönüyoruz. Çıktığımız dar alana kolaylıkla geri bağlanıyoruz. Teknenin bu esnada ileriden geriye geçişi ve manevralardaki kontrol gayet iyi.
KARAR
Dufour yeni 335’te 10.28m boyda oldukça hacimli ve kullanışlı bir tasarım uygulamayı başarmış. Teknedeyken kendinizi 12m civarı bir modelde hissediyorsunuz. Bununla beraber işçilikler başarılı ve aksesuvarlar yeterli düzeyde. Motor ve yelken performansları sınıfına göre iyi seviyede. Makine ses izolasyonu oldukça başarılı. Test teknesinin gürültülü otopilotu ve cenova alanını önemli ölçüde azaltan yüksek sarma sistemi haricinde her şey olumlu puan alıyor. Tekneyi alırken otopilot ve sarma sistemi seçiminizi dikkatle yapmanızda fayda var. Bunun haricinde Dufour 335, 85 bin Euro’luk başlangıç fiyatıyla denizde uzun zaman geçirmek isteyen aileler için ideal bir model. MBY
İletişim: www.turmarin.com.tr