Göz kamaştıran doğal güzelliklerle büyülenirken bir yandan da gündelik yaşama dair bütün ihtiyaçlarınız karşılanacak ve hatta fırsat yaratılamayan birçok şey için olanak yaratarak şımarma imkânı tanınacak. Glamping bütün bunlar için harika bir seçenek.
YAZI: Zeynep Yayınoğlu
Doğayı bir sanat eseri olarak görmek Schelling’e özgü romantik bir fikir olamaz. Zira doğanın sunduğu estetik deneyim ve insan ruhuna dokunan derin güzelliği sadece insanın iç dünyasını anlama çabası için değil; ruhsal bir zenginliğin de anahtarı. Hayal edin. Muhteşem bir deniz manzarası karşısında ağustos böceklerinin sesi eşliğinde doğanın eşsiz dünyasına şahit olacaksınız. Ve üstelik bunları lüks detaylarla hazırlanmış çadırlar ya da yüksek standartlara sahip bungalovlar içinde konaklayarak yapacaksınız.
Yataklar konforlu, mobilyalar şık, banyolar lüks detaylarla süslü, hatta kimi zaman balkonunuzda size ait bir jakuzi bile olacak. Mutfak mı? Ne sıradan açık büfeler, ne de tek tipleşmiş öğünler. Çoğu zaman özel şefler tarafından taze ve yerli ürünlerle hazırlanmış enfes yemekler bulabilecek, istediğiniz an su sporları imkânına ulaşabilecek ve sabahları yoga dersine katılıp akşamlarınızı yıldızlar altında açıkhava sineması izleyerek geçirebileceksiniz. Üstelik bütün bu harikulade tatil senaryosunda çevreye duyarlı ve sürdürülebilirlik ilkelerinin gözetildiğini de bileceksiniz. Nasıl mı? Bu tatil anlayışında hepsi mümkün.
GLAMPING NEDİR?
“Glamorous camping”den gelen adıyla glamping; lüks ve konforlu bir konaklama deneyimiyle doğada kamp yapmayı birleştiren bir tatil anlayışı. Son yıllarda Türkiye’nin her yerinde giderek sayısı artan tesisler ise boşa değil. Zira talep her geçen gün artıyor. Doğanın keyfini sürmek isteyenler, geleneksel kampçılıktan daha fazla konfor ve hizmet bekleyenler, seyahat süresini doğada spor yaparak, nimetlerinden faydalanarak daha aktif geçirmek isteyenler için biçilmiş kaftan.
Kökenleri, Afrika safarileri ve Asya’daki lüks çadır kampları gibi geleneksel kampçılık pratiklerine dayanan bu anlayış aslında kişiden kişiye ve hatta ülkeden ülkeye değişiyor. Kampçılıktan ne anladığınıza bağlı. Üstelik mevsime göre de tesisleri kategorize etmek mümkün. Türkiye’de karşımıza genelde lüks çadırlar ve bungalovlardan oluşan tesisler çıksa da cam kabinlerden yüzen evlere kadar dünyada birçok farklı formda glamping tesisiyle karşılaşabiliyorsunuz.
Glamping yazısının devamnını Ağustos sayımızda okuyabilirsiniz.