Türkiye İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın geliştirdiği “Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları” projesiyle, Marmara Denizi’nin akciğeri niteliğindeki son deniz çayırları alanlarının haritalandırılarak temizlenmesi ve korunması hedefleniyor.
“Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları” projesi için İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Prof. Dr. Öztürk, deniz çayırlarının günümüzde başta evsel ve endüstriyel atıklar olmak üzere yoğun kıyı kullanımı sonucu tahribat, zemin tarayıcı yöntemlerle avcılık, gemilerin ve teknelerin attıkları çıpalar, yetiştiricilik faaliyetleri, turizm ve günlük turistik faaliyetler nedeniyle ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.
Süresi iki yıl olarak belirlenen projede pilot bölge Erdek, Paşalimanı Adası oldu. Burada yapılacak dalışlarla hayalet ağlar, çöpler ve istilacı türlerden deniz salyangozları toplanacak, deniz çayırlarının bulunduğu alanın sınırlarının belirlenecek ve haritalanacak. Proje için hem yerel yönetimler hem bakanlıklar hem de bölge halkıyla işbirlikleri ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek.
Posidonia oceanica deniz çayırları Akdeniz’de 11 ila 29°C arasındaki sıcaklıklarda, tuzlu ve temiz sularda 0 ila 45 metre derinlikler arasında dağılım gösteriyor. Denizlerimizde dört çeşit deniz çayırı bulunuyor ama en çok oksijeni Akdeniz’e özgü endemik bir tür olan Posidonia oceanica üretiyor. Bir metrekare alanı kaplayan Posidonia oceanica deniz çayırları günde 14 litre oksijen üretebiliyor, Bir hektarı ise yılda 1024 ton karbon tutabiliyor.
İletişim: isbank.com.tr / tudav.org