DAK/SAR, Denizde 7/24 Destek

DAK/SAR, Denizde 7/24 Destek

Denizde acil yardım, destek ve gerektiğinde kurtarma hizmeti yapan sivil toplum kuruluşu DAK/SAR gönüllüleri, yedi gün 24 saat boyunca nöbette. DAK/SAR, şimdi de denizde güvenlikle ilgili sorularınıza Motor Boat& Yachting aracılığıyla cevap verecek.

Hazırlayan: Can Giray / DAKSAR Gönüllüsü

DAK/SAR LogoDAK/SAR GÖREV ALANI
Şimdilik tek istasyon olarak çalışan ve Fenerbahçe fenerinden çizilen 12 mil yarı çapındaki dairenin içerisinde kalan sahada hizmet veren DAK/SAR ekipleri, 7 gün – 24 saat boyunca nöbette.
VHF Kanal 16 ya da 73
Telefon: (0-216) 330 23 71 / 72
veya 0533 714 19 35
http://www.ddd.org.tr/

Güven içinde olmak” kavramı yalnızca insanoğlu için değil, tüm canlıların temel yaşam gereksinimleri içinde belki de en önemli olanı.

Aynı şekilde, denizlerimizin yeteri kadar güven içinde olduğu duygusu yaratılamazsa, denizi kullananların sayısı da her geçen gün artacağına azalır. Oysa dünyanın en büyük besin kaynağı olmasının yanı sıra aynı zamanda insanlar tarafından kullanılabilecek en büyük milli parktır denizler. Tam da bu nedenden dolayı, denizin ve denizle ilgili her şeyin güvenilirliği toplum gözünde artırılmalıdır.

Diğer taraftan, denizleri sosyal ve sportif maksatlarla kullanma yüzdesi, araştırmalara göre her sekiz yılda bir iki misline çıkıyor. Bu göz önüne alındığında, denizlerimizdeki ve sularımızdaki olası kazaların da giderek artacağı akla ilk gelen şeyler arasında. İşte bu tip olası kazalara karşı şimdiden hazır olmamız gerekiyor. DAK/SAR, denizde acil yardım, destek ve gerektiğinde kurtarma hizmeti yapan bir sivil toplum örgütü. Her türlü ‘Doğal Afet’ sonrası acil müdahalelerde olduğu gibi denizde de, ne şekilde olursa olsun zora düşenlere; haftanın 7 günü 24 saat boyunca, özel botları ve donanımı ile yardıma koşan gönüllülerden oluşuyor. DAK/SAR denizcilikte ileri olan ülkelerden edinilen görüşler doğrultusunda ülkemizde denizde acil yardım hizmeti verebilecek bir “sivil toplum örgütüne” ihtiyaç duyulduğu anlaşılarak Denizciler Dayanışma Derneği tarafından kuruldu. İngiltere ve Hollanda 1823’ten, Fransa 1840’tan, Almanya, İsveç, Norveç, ise 1900’lü yılların başından bu yana, vatandaşları ile denizi bütünleştirmek üzere kurulan, bir anlamda sosyal yardımı denizlere de ulaştırmak üzere çalışan bu tür “Sivil Toplum Örgütleri”ne sahip.

DAK/SAR Kurtarma Görüntüleri
DAK/SAR Kurtarma Görüntüleri

Uzun yıllar bu gibi hizmetlerin sadece devlet tarafından yapılması gereğini ileri süren Amerika Birleşik Devletleri bile dünyanın en mükemmel ve büyük Sahil Güvenlik Komutanlığı’na sahip iken 1939’lardan bu yana Volunteer / Gönüllü Sahil Güvenlik sistemini kurmuştur.

Hâlen kullanmakta olduğumuz iki adet Atlantic 21 Kurtarma botunu bize hibe eden İngiliz Royal National Lifeboat Institution (RNLI) yetkilisinin şu cümleleri bizleri bambaşka boyutlara taşıdığı gibi kendilerinin de bu konuya ne denli önem verdiklerini açıkça yansıtıyor: “Madem ki siz, kara sularınızda dolaşacak tüm gemi ve yatlara ayrım yapmaksızın denizde arama/kurtarma hizmeti vereceksiniz, demek ki dolaylı olarak oralarda dolaşan bizim vatandaşlarımız da bu hizmetten faydalanacaktır. Böylece bu durum bizim görev alanımızı daraltan bir durum halini alacaktır.” MBY

TEKNEDE GÜVENLİK NASIL SAĞLANIR?

TEKNELERDE EMNİYET VE GÜVENLİĞİN 10 TEMEL KURALI
1. Yeterli sayıda Emniyet/Güvenlik aracını
teknenizde daima bulundurun.
2. Teknenizde, içerisindeki kişiler için yeterli
sayıda can yeleği bulundurun.
3. Nereye gideceğinizi denize açılmadan önce teknenizde olmayan bir kişiye mutlaka bildirin.
4. Denizde Çatışma (Çatışmayı Önleme)
kurallarını mutlaka öğrenin.
5. Denize açılmadan önce hava durumunu
öğrenin ve devamlı izlemeye dikkat edin.
6. Teknenizde seyahatiniz için yeterli olandan daha fazla su ve yakıt bulundurun.
7. Teknede yangın çıkmaması için gereken tüm önlemleri alın.
8. Makinenizin güvenilirliğine emin olun.
9. Teknenize kapasitesinden fazla yolcu ve yük almayın.
10. Alkol alıyorsanız tekneyi siz kullanmayın.

 

DONANIM KONTROLÜ
Can Salları; bakımlı olmalı, güvenli bağlanmalı fakat denize kolay atılabilir olmalıdır.
Can Yelekleri; kullanacak kişiye uymalıdır. Hava tüplü yelekler düzenli bakıma alınmalıdır.
Emniyet Bağları; kişilere göre ayarlanmaları gerekir. Eskiyen parçaları değiştirilmelidir.
İşaret Fişekleri; son kullanma tarihlerinin geçmemiş olması ve kuru yerde saklanmaları gerekir.
Yangın Söndürücüler; bakımlı olmalı, güvenli bağlanmalı fakat yerinden kolay alınabilmelidirler.
Yangın Battaniyeleri; özellikle mutfaklardaki yangınlar için gereklidir.
Denize Adam Düştü Donanımı (MOB); emniyetli depolanmalı fakat kolay atılabilir halde olmalıdır.
Yüzer Işıklar; devamlı kontrol edilmelidir.
İlk Yardım Kutusu; teknede asıl ilk yardım çantasından başka, küçük yaralanmalarda kullanılacak bir ilk yardım kutusu olmalıdır.
Sintine Tulumbaları; devamlı kontrol edilmeli ve temiz olmaları sağlanmalıdır.
Çakar Işıklar, El Fenerleri; bataryaları ve pilleri sürekli kontrol edilmelidir.
Tahta Tokaçlar; her dış menfez için bir adet bulundurulmalıdır.
Dümen dolabı ve Yeke; acil durum yekesi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Mürettebat bu yekenin yerini ve nasıl kullanılacağını bilmelidir.