Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), deniz kirliliğini önlemek amacıyla geliştirdiği sıvı atık toplama teknesi YATED-1’i 27 Haziran’da Bodrum’da suya indirecek.
Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), denizlerdeki kirliliği azaltmak için 300 bin Euro’luk yatırımla geliştirdiği YATED-1 isimli sıvı atık toplama teknesini tanıttı. 27 Haziran’da Bodrum’da suya inecek olan, YATED-1, tamamen yerli üretim.
YATED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu, teknelerden kaynaklanan sıvı atık sorununa dikkat çekmek ve daha temiz denizler sağlamak amacıyla bu projeyi başlattıklarını belirtti.
27 Haziran’da hizmete girecek olan 11,5 metre boyunda ve 4,20 metre enindeki YATED-1, tek seferde 20 bin litre sıvı atık toplama kapasitesine sahip. Test sürüşlerine başlayan tekne, ilk etapta Hisarönü Körfezi, Göcek Körfezi, Gökova Körfezi, Bodrum, Marmaris ve Datça gibi bölgelerde faaliyet gösterecek. Murat Bekiroğlu tekneyle ilgili olarak, “YATED olarak ülkemizin en değerli doğal kaynaklarından biri olan denizleri korumak ve sürdürülebilir bir deniz ortamı sağlamak için YATED-1’i devreye aldık.Denizlerimizin temiz kalması için bu tür projeleri artırarak devam edeceğiz.” dedi.
Sürdürülebilir Denizler İçin Adım Adım
Murat Bekiroğlu, YATED yönetiminin göreve geldiği ilk gün bu projeyi duyurduklarını ve YATED’in 25’inci yılı yaklaşırken, bu projeyi önemli bir sosyal sorumluluk girişimi olarak gördüklerini de belirtti. Tamamen YATED ve iş ortaklarının desteğiyle inşa edilen tekne, fiber tekneler arasında atık toplama kapasitesi bakımından Türkiye’nin en büyüklerinden biri olarak öne çıkıyor. Güneş panelleriyle enerji ihtiyacını karşılayan YATED-1, çevre dostu bir yapıya sahip. Ayrıca, teknede çalışanların rahat edebileceği bir bölüm de bulunuyor.
YATED, bu tekneyle kar elde etmeyi amaçlamadığını, aksine denizlerin temiz kalmasını sağlamak için uygun bir ücretlendirme politikası belirleyeceklerini açıkladı. Tekne ve yat sahiplerini sıvı atıklarını denize bırakmamaya teşvik edecek bir fiyatlandırma sistemi oluşturulacak. Randevu sistemiyle çalışan tekne, belirlenen rotalar üzerinden maksimum atık toplama hedefiyle hareket edecek.