109 yıllık savaş batıklarıyla Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, dalış tutkunları ve tarih meraklıları için eşsiz bir deneyim sunuyor.
Gelibolu Yarımadası, yalnızca karadaki anıtları ve şehitlikleriyle değil, aynı zamanda su altında 109 yıl öncesine ait batıklarıyla da dikkat çekiyor.
2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle dalış turizmine açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda dalış yapan CNN International ekibi, Türkiye’nin en ünlü batıkları H.M.S. Majestic ve Helles Barçlarına yakından görme şansı yakaladı.
Zaman Tünelinde Bir Yolculuk
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, parkın, su altındaki savaş batıklarının dalışa açılmasıyla dalış camiasında büyük heyecan yarattığını belirtti. Kaşdemir, bölgenin tarihi önemine dikkat çekerek, Gelibolu Sualtı Parkı’nın, 100 yılı aşkın bir süredir su altında korunmuş batıklarıyla, dalgıçlar için eşsiz bir deneyim sunduğunu vurguladı. Parkta 4 metreden 100 metreye kadar farklı derinliklerde batıklar bulunuyor ve her seviyedeki dalgıçlar için uygun dalış noktaları mevcut.
Bölgenin önemine işaret eden Kaşdemir, “1. Dünya Savaşındaki en önemli cephelerden biri olan Çanakkale cephesinde hem deniz hem kara savaşlarının yaşandığı bölgedeyiz. Burası tarihi bir alan ve korunan bir yer. Gelibolu Su Altı Parkında 22’den fazla dalış yapabilmeye müsait batık var. Batıkların hepsi tek parça halinde. 100 yıldan fazla bir zamandır suyun altında bizi bekliyorlardı ve şu anda bunlar Gelibolu Tarihi Sualtı Parkına gelen dalgıçları gerçekten heyecanlandıran ve meraklandıran bir konumda. Su altındaki savaş batıklarının yer aldıkları yerleri görmek hala oradaki top mermilerini görmek, oradaki bozulmamış tek parça halindeki batıkları görmek bütün dalgıçların şu an dünyadaki en çok merak ettiği konulardan bir tanesi” açıklamasında bulundu. “Gelibolu Tarihi Sualtı Parkında dalış yapmak sadece bir dalış yapmaktan ibaret değil burası aynı zamanda bir zaman tünelinde tarihi bir yolculuğa çıkmak gibi” diyen Kaşdemir, “4 metreden 100 metreye her seviyede batık varlığı olduğuna dikkat çekerek, hobi dalış yapmak isteyenler için de Gelibolu Tarihi Sualtı Parkında dalış noktası var, teknik dalış dediğimiz çok ileri seviyedeki dalgıçlar için de burada batıklarımız mevcut dolayısıyla her seviyedeki dalgıçlar gelip Gelibolu Tarihi Sualtı Parkında dalışlarını gerçekleştirebilirler” ifadelerini kullandı.
Özellikle tarihle ilgilenen dalgıçlar için büyüleyici bir atmosfer sunan tarihi Gelibolu Yarımadası’nda batan savaş gemilerinin bulunduğu Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, “HMS Majestic”, “Ertuğrul Koyu Massena ve Saghalien gemi kalıntıları”, “Helles Barçları”, “Tekke Koyu (W Beach) batıkları”, “Arıburnu Barç”, “Küçükkemikli Barçları”, “Arıburnu Layter”, “Lundy”, “HMS Louis”, “S.S. Milo”, “Tuzla”, “Denizaltı Mania Ağı”, “Bebek Kayalıkları” ve “HMS Triumph” olmak üzere 22 noktadan dalış imkânı sunuyor.