Fark yaratan yelkenci kıyafetleri

Fark yaratan yelkenci kıyafetleri

İster ekstrem vücut sıcaklıkları yaşayan bir pedalcı ister sürekli ıslak kalan bir dümenci olun, kıyafetiniz işinizi yapmanızda önemli fark yaratacak. 

En önemli yelken sezonlarından birinin başlamasına haftalar kaldı. 37’nci America’s Cup açılış yarışları ekim ayında ve hemen ardından, kasım ayında Vendee Globe start alıyor. Tüm gözler teknelerde ve ekiplerde; kimin daha iyi bir tasarıma ve performansa sahip olduğu ölçmeye çalışılıyor, ancak ekiplerin giysileri konusunda daha önce az gözlenmiş hummalı bir çalışma var.

Giysiler performansı gerçekten etkileyebilir mi? America’s Cup’ta Luna Rossa Prada Pirelli’nin dümencisi olan Jimmy Spithill bunun mümkün olduğuna inanıyor; “Bu seviyede kıyafetler rekabetçi bir fark yaratabilir. İster ekstrem vücut sıcaklıkları ve nabız değişiklikleri yaşayan bir pedalcı olun, ister rüzgârla uğraşan ve sürekli ıslak kalan bir dümenci; işinizi iyi yapmanızda giysiniz önemli bir faktör.”

Dünyanın en büyük teknik giyim markalarının birçoğu profesyonel yelkencilerle yeni ürünler geliştirmelerine olanak veren sponsorluk anlaşmaları yapıyor. Sonuçta hem açıkdeniz, hem de salmalı tekne/hareketli salma sınıfları için üretilen giysilerde geniş bir yelpazede yeni özellikler ve teknolojiler ortaya çıkıyor. Bunlar bir süre sonra perakende ürünlerde de kullanılmaya başlıyor.

AÇIKDENİZ GİYSİLERİ

Musto’nun R&D ekibi açıkdeniz yarışçısı Armel le Cleac’h ile birlikte yelken sektöründe bir ilk için çalışıyor; dahili darbe koruma özellikli su geçirmez giysiler. Bu MPX Impact adlı ürün serisinin neden bu kadar önemsendiğini anlamanız için le Cleac’h’in bu yılın Arkea Ultim Challenge organizasyonunda yarıştığı 100ft trimaran Maxi Banque Populaire’de edindiği deneyimi dinlemeniz yeterli.

“Eski teknelere kıyasla en büyük fark sürat” diyor. “Tekne büyük, 32 metre boyda ve büyük su kanatlarımız var, bu nedenle süratimiz 40-45 knot seviyelerine ulaşıyor. Bir dalgaya girdiğinizde 10 knot süratte olabilirsiniz, birkaç saniye sonra sürat 40 knot olabilir, bu yüzden sürprizleri önlemek için konsantrasyon çok önemli. Sudaki bir cisimle çarpışırsanız bu çok tehlikeli olabilir, bu nedenle başınız için olduğu gibi vücut için de koruma şart.”

Fark yaratan yelkenci kıyafetleri yazısının devamnını Ağustos 2024 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi dijital platformda okumak isterseniz IOS uygulamamızdan abone olabilirsiniz.