Farr 40 Kupası’nda gerilim dolu anlar

Farr 40 Kupası’nda gerilim dolu anlar

İstanbul Yelken Kulübü’nün 14-15 Eylül tarihinde düzenlediği Farr 40 Kupası, 55 knot esen rüzgar sebebiyle yarışçılara zor anlar yaşattı. Osman Uğur’un özel haberi…

Yazı ve Fotoğraflar: Osman Uğur

İstanbul Yelken Kulübü’nün 14-15 Eylül tarihinde düzenlediği Farr 40 Kupası birinci etap yarışları ilk gün rüzgarsızlık nedeniyle yapılamadı. İkinci gün ise ise 55 knot esen rüzgar yarışçılara zor anlar yaşattı.

Yarışın ilk günü olan 14 Eylül’de, esen lodos kaba dalgalara neden olurken, yarışın yapılacağı parkurda antrenman yapan 7 Bela teknesi, ekipten bir kişinin rahatsızlanmasının ardından karaya döndü. Rahatsızlanan ekip üyesini karaya bırakan takım tekrar parkura dönerken, Levent Gürkan başhekimliğindeki yarış komitesi tehirle yarış gününe başladı.

İlk gün rahatsızlanan yelkenciler botlarla karaya götürüldü.

Düzensiz dalga nedeniyle Mesa Shak Shuka ve Farrfara ekibinden birer kişi ve yarış komitesinden bir hakem de rahatsızlanınca parkurda görevli diğer hakemler tarafından karaya götürüldü.
Bir süre tehirde bekleyen komite start işlemlerine başladı fakat rüzgarın 3 knota gerilemesinin ardından yarışı abandone etti. Start icin karada bekleyen filo ilk gün yarış yapamadı.

Korkutan kaza

Fırtına öncesi yarış hazırlıkları.

15 Eylül’de ise Caddebostan açıklarında rüzgar 10 knot‘u gösteriyordu. Rüzgarın yönünün oturmasını bekleyen komite önce tehire çıktı. Parkur rüzgara göre tekrar kurulurken önce yarış parkuruna yağmur yağmaya başladı. Hemen arkasından gelen fırtınada rüzgarın kuvveti önce 45 knot’a ardından 55 knot’a kadar çıktı.

Fırtınanın başlangıcı. Rüzgar bir anda 55 knot’a çıktı.

Farr 40 ve Sportsboat’lar fırtınadan kaçınmaya çalışırken fırtınaya en yakın olan Mesa Shak Shuka ekibinde bir kaza meydana geldi. Ekibin dümencisi Utku Çetiner’e bumbanın çarpması nedeniyle yaralanırken, ekip üyelerinden Asya Özek hem dümeni hem de bumbayı tutmaya çalışırken 55 knot rüzgarda bir anda kendini denizde buldu.

Mesa Shak Shuka ekibinin kurtarma çalışması.

Şehir hatları vapurlarının rotasında olan Asya Özek soğukkanlılığını koruyarak kurtarılmayı beklerken, görevli bot yardıma gitmeye başladı. 20 dakika suda bekleyen Özek ekibin çabalarıyla tekneye alındı ve marinaya dönüldü. Hastanede Utku Çetiner’in başına dikiş atılırken, her iki yelkencinin de sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Yarış ilk gün olduğu gibi iptal edildi.

Asya Özek Mesa teknesine alındıktan sonra takım, karaya sağ salim döndü.