Dünyanın en derin noktasına dalan saatler

Dünyanın en derin noktasına dalan saatler

Pasifik Okyanusu’nun batısında, okyanuslardaki en derin nokta olarak bilinen Mariana Çukuru’na gerçekleştirilen tarihi dalışlarda Rolex ve Omega saatleri vardı.

Amatör bir dalgıç ortalama 100 metre kadar derine dalabiliyor. Peki ya, bileğindeki saat ne kadar derine gidebilir? Kuşkusuz çok daha derine. 1900’lü yılların başında hayatımıza giren suya dayanıklı saatler, yıllar içinde dünyanın en derin noktalarına inecek dayanıklılığa erişmeyi başardı. Rolex’in 1926’da ürettiği Oyster, suya dayanıklı kasaların ilk örneğiydi.

Saat, Cebelitarık Boğazı’nın yüzerek geçen ilk yüzücü Mercedes Gleitze’a 1927’de düzenlenen bir yüzme yarışında yaklaşık 10 saat boyunca eşlik etti. Oyster, tam anlamıyla bir dalış saati olarak üretilmese de suya dayanıklılığı o zamanlar bir kere daha profesyonel bir yüzücünün bileğinde kanıtlandı.

1932’de ise ilk defa su geçirmez bir saat için dayanıklılık testi yapıldı; Omega “Marine” Cenevre Gölü’nde 73 metre derinliğe kadar test edildi. 1953’te ilk modern dalış saati olarak Fifty Fathoms piyasaya sürüldü (Suya dayanıklılığı 91,44 metreydi). Karada ve göklerde sınır tanımayan yüksek saatçilik dünyası, dalış saatlerinde de hep daha ilerisini hedefleyerek dünyanın en derin noktalarına daldı.

1960’ta Mariana Çukuru’na inen Trieste batiskafı.

Mariana Çukuru’na ilk dalış

23 Ocak 1960’ta Amerikalı teğmen Donald Walsh ve İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard okyanuslardaki bilinen en derin nokta olan Mariana Çukuru’na inen ilk insanlar olarak tarihe geçti. Bu tarihi dalışa eşlik eden Rolex Deepsea Special, Trieste batiskafı ile Mariana Çukuru’na inerek 10 bin 916 metre derinliğe ulaştı.

Rolex Deepsea Challenge

Yaklaşık 50 yıl aradan sonra 2012’de Rolex Deepsea Challenge, yönetmen James Cameron’ın denizaltısının gövdesinde bir kere daha Mariana Çukuru’na inerek 10 bin 898 metreye ulaştı. Marka, 2022’de 11 bin metrelik basınca dayanıklı, deneysel olmayan Deepsea Challenge RLX Titanium modelini duyurdu.

Omega oradaydı

2019’da ise bir başka dünya rekoru Omega tarafından kırıldı. Kâşif ve emekli deniz subayı Victor Vescovo, Limiting Factor adlı denizaltısıyla 10 bin 928 metre derinliğe inerken yanında Omega’nın Ultra Deep adını verdiği üç deneysel saati vardı. Saatler, laboratuvar basınç odalarında 15 bin metreye kadar suya dayanıklı olarak test edildiler.

Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional

2023’te duyurulan Seamaster Ultra Deep Co-Axial Master Chronometer modelinin kadranında dünya rekoru kıran bu dalışa atıfta bulunan bir tasarım göze çarpıyor: 6 bin metreye kadar suya dayanıklı saatin kadranındaki desen, Five Deeps (beş okyanusun her birinin en derin noktasına yapılan keşif gezisi) ekibinin yaklaşık bir milyon sonar nokta kullanarak haritalandırdığı Challenger Deep bölümünü tasvir ediliyor. Ayrıca UV ışık altında “OMEGA WAS HERE” yazısı görülüyor.

Omega saatlerinin de eşlik ettiği bu rekor dalışta Amerikalı kâşif Vescovo, geçtiğimiz yıllarda sattığı Limiting Factor adlı denizaltısıyla okyanusun en derin noktasında ilk defa keşfedildiği düşünülen deniz canlılarının yanı sıra plastik atıklara da rastladı. Vescovo’nun tarihe geçen bu eşsiz deneyiminde de, yarım yüzyıl önce Mariana’ya ilk defa inen Trieste ekibinin yanında da zamanı yalnız ölçmekle kalmayıp en nadir anlara şahitlik yapan saatler vardı.