Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2021-2023 yıllarındaki yat ve tekne satışlarından 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit etti. Bakan Mehmet Şimşek, “Çok kazanan ancak az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, “çok kazanan ancak az vergi ödeyen” mükellefleri hedef alan incelemeleri kapsamında lüks yat ve tekne satışlarını mercek altına aldı. Yapılan denetimlerde, 2021-2023 yılları arasındaki satışlarda toplam 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin genişleyerek sürdüğünü belirtti.
Gelir İdaresi Başkanlığı, turizm bölgelerinde lüks harcamaları yakın takibe alarak, özellikle yat ve tekne satışlarını detaylı bir incelemeye tabi tuttu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verileriyle uluslararası bilgi değişiminden elde edilen veriler doğrultusunda yapılan analizlerde, 45 binin üzerinde yat ve tekne satışında vergi kaybı saptandı. Yapılan denetimlerde, 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin beyan ettikleri satış fiyatıyla gerçek satış bedeli arasında büyük fark olduğu tespit edildi.
Bu incelemeler sonucu, satış bedellerini düşük gösteren mükelleflerden eksik ödenen verginin yanı sıra ceza da talep edileceği belirtildi. Gelir Vergisi Kanunu’na göre, yat ve teknelerin 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançların değer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi gerekiyor. Ticari kazanç sayılan satışlar ise gelir veya kurumlar vergisine tabi tutuluyor ve ayrıca KDV de uygulanıyor.
Bakan Mehmet Şimşek, lüks yat satışlarına dair yaptığı açıklamada, “Kayıt dışı kazançlarla lüks harcamalar yapanları yakından izlemeye devam ediyoruz. Vergide adaleti sağlamak için bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. Gelir İdaresi’nin, denetimlerin devam edeceğini ve yeni yöntemlerin devreye alınacağını belirten Şimşek, kayıt dışı ekonominin neden olduğu haksız rekabeti sona erdirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
*Kaynak: Dünya Gazetesi