Fransa kıyılarında genç orkalar 40 metrelik yelkenliye çarptı

Fransa kıyılarında genç orkalar 40 metrelik yelkenliye çarptı

Fransa’nın batısındaki Finistère açıklarında iki genç orka, 40 metrelik bir yelkenliye çarparak dümenini kırdı. Uzmanlar, genç orkaların bu davranışının İber Yarımadası’ndaki orka popülasyonlarının teknelerle olan etkileşimlerinin bir parçası olabileceğini belirtiyor.

Fransız gazetesi Le Télégramme’nin haberine göre, temmuz ayında Brittany kıyılarındaki Finistère açıklarında iki genç orka, 40 metrelik bir yelkenliye çarptı. Olay sırasında teknenin dümeni kırıldı ve içinde bulunan çift yardım çağrısında bulundu. Tekne, yerel sahil güvenlik ekipleri tarafından Guilvinec’e çekildi.

Olayın gerçekleştiği bölge, 2020 yılında orka etkileşimlerinin ilk kez rapor edildiği Cebelitarık Boğazı’nın yaklaşık 800 mil kuzeyinde bulunuyor. Bu durum, ya İber Yarımadası’ndaki orka gruplarının tahmin edilenden daha uzak mesafelere seyahat ederek teknelerle etkileşimde bulunmaya devam ettiğini ya da diğer orka sürülerinin de benzer davranışlar sergilemeyi öğrendiğini gösteriyor.

Son zamanlarda yaşanan tekne çarpması olayının arkasında hangi Avrupa katil balinası popülasyonunun (Orcinus orca) olduğu henüz bilinmiyor. (Image credit: Stuart Westmorland via Getty Images)
Son zamanlarda yaşanan tekne çarpması olayının arkasında hangi Avrupa katil balinası popülasyonunun (Orcinus orca) olduğu henüz bilinmiyor.
(Image credit: Stuart Westmorland via Getty Images)

Cruising Association (CA) orka ekibi, Temmuz 2022’de benzer bölgede iki etkileşim kaydedildiğini belirtiyor. Bu etkileşimlerden biri Brest ile aynı enlemde, diğeri ise Fransa’nın batı kıyısındaki Belle-Île ile aynı enlemde gerçekleşmiş.

CA sözcüsü, “Bilim insanlarının görüşü, İber orkalarının yaz aylarında küçük gruplara ayrılarak ton balığı avladıkları bilindiğinden, bu etkileşimlerde yer alan orkaların İber alt popülasyonuna mensup oldukları yönündeydi,” şeklinde konuştu.