Plastiksiz Kıyılar Plastiksiz Sular

Plastiksiz Kıyılar Plastiksiz Sular

“Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” projesi, plastik kirliliği konusunda farkındalık yaratmayı ve bu sorunu önlemek için günlük yaşamlarımızda yapabileceğimiz değişiklikleri göstermeyi amaçlıyor.

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılında başlattığı “Plastiksiz Kıyılar Plastiksiz Sular” projesi, bu yıl tek kullanımlık plastiklere odaklandı. Proje kapsamında, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen 20-30 yaş arası 35 gönüllü gençle birlikte, Mavi Bayrak ödüllü halk plajlarında dört gün boyunca stantlar kuruldu ve çeşitli etkinlikler yürütüldü.

Haziran’da Konyaaltı, Temmuz’da Belek plajlarında etkinlikler düzenlendi. Halk plajlarında farkındalık etkinliklerine ek olarak, “Plastiksiz Temmuz” hareketi kapsamında Antalya Merkez’de çocuklara ve anne-babalarına yönelik atölye çalışmaları düzenlendi.

Plastiksiz Kıyılar Plastiksiz Sular en son Lara’daydı

Son etkinlik 8 Eylül’de Lara plajında tamamlandı. Etkinliğin ilk gününde Avrupa Çevre Ajansı’nın “Deniz Çöpleri İzleme Programı” kapsamında sahil ve deniz temizliği yapıldı, toplanan tüm atıklar kategorilerine göre ayrılıp sergilendi.

Ayrıca yakın gelecekte kullanıma girecek olan depozito iade otomatları (TOMRA) ve tek kullanımlık plastiklere alternatif ürünlerin bulunduğu standlar (Zeero) da görülebildi. Tüm etkinliklerde, yazın uğrak yeri olan plajlarda, plastiklerin denize karışmasını önlemek amacıyla halka bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

“Plastiksiz Kıyılar Plastiksiz Sular” projesi, İngiliz pop-rock topluluğu Depeche Mode ve İsveçli saat markası Hublot’nun her yıl dünyada sayılı projeye verdiği hibeyi Türkiye’den almaya hak kazanan ilk proje oldu. Depeche Mode ve Hublot 2010’daki ilk ortaklıklarından bu yana, çocukluk çağı kanser araştırmaları için onlar, suya erişimi olmayan bölgeler için çalışmalar ve çevre kampanyaları gibi pek çok konuda işbirliği yapıyor.