Tekne jeneratörleri hakkında bilinmesi gerekenler

Tekne jeneratörleri hakkında bilinmesi gerekenler

Teknede elektrik üretiminden akü sistemlerine kadar tüm ihtiyaçlarınızı karşılamak için doğru çözümleri bulmak hayati öneme sahip. Jeneratör seçiminden solar panellere, yakıt tüketiminden akü sistemlerine kadar jeneratörler hakkında tüm detaylar bu rehberde.

Elektrik, teknede hayati başlıklardan biri. Makinelerden aydınlatmaya, seyir cihazlarına, buzdolaplarına ve sintine pompalarına kadar her şey ona bağlı. Bu nedenle teknede elektrik depolama, hatta daha iyisi elektrik üretmek su üstünde güvenli ve konforlu bir hayat için çok önemli. 

Klima üniteleri ve dengeleyiciler gibi çok daha gelişmiş ve yüksek güç tüketen sistemlerin gelişi enerji ihtiyacını artırdı. Peki hangi tip jeneratör almalıyım?
Kampçılık ve evsel kullanım için tasarlanmış küçük benzinli jeneratörler nehir ve kanallarda kullanım için uygun fiyatlı ancak gürültücü çözümler. Bunları sadece tekneye egzoz gazlarının girmesini önleyecek kadar uzağa yerleştirebiliyorsanız kullanılmalı, zira karbonmonoksit zehirlenmesi ölümle sonuçlanabilir. Jackery, Ecoflow ve Clayton Power tarafından üretilenler gibi dahili invertörlü taşınabilir bir lityum-iyon akü paketi spor veya dümen evli teknelerde bulunan küçük 220V eşya için daha sessiz, emniyetli ve temiz bir alternatif olabilir. Bundan daha büyük sistemler için profesyonellerce monte edilmiş deniz tipi bir jeneratör kullanmak daha doğru olacaktır. Bir sonraki adım benzin veya dizel yakıt seçimi olabilir. Benzinli jeneratörler dizellere göre daha küçük, hafif ve sessiz ancak tekneniz de benzinle çalışmıyorsa dizel jeneratör kullanımını öneriyoruz, böylece ünite makinelerinizle aynı yakıt tankından beslenebilir. Tasarım, mühendislik ve ses yalıtımındaki ilerlemeler dizel jeneratörlerin ekstra boyut ve gürültülerini en aza indirmiş durumda.

Ana makinelerin önünde tipik bir Cummmins Onan montajı.
Ana makinelerin önünde tipik bir Cummmins Onan montajı.

Ne kadar enerjiye ihtiyacım var?
Bunu öğrenmenin tek doğru yolu herhangi bir anda çalışacak tüm elektrikli aletlerin güç tüketimini toplamaktır. Asli zanlılar buzdolapları, ocaklar, klima sistemleri, su yapıcılar, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, dengeleyiciler ve akü şarj cihazları olacaktır. Sonra daha küçük aletler ve yüksek ilk çalışma yükleri için toplam rakama yüzde 20 ilave edebilirsiniz. Böylece toplam değer 10kW ise 12kW kapasitede bir jeneratöre ihtiyacınız var demektir. Jeneratörlerin çoğunun kW yerine kVA (kilo volt-amper) üzerinden sınıflandırıldığını unutmayın. Bu, jeneratörün gerçekte ürettiği güç yerine, teorik olarak sağlayabileceği gücün bir ölçüsüdür. Jeneratörler %100 verimli olmadığından, gerçek güç çıkışı (kW) genellikle kVA değerinin yaklaşık %80’i kadar olacaktır. Ancak ihtiyacınızı hesaplarken gereğinden fazla bir kapasite seçmekten kaçının, çünkü jeneratörler uzun süre düşük yükte çalıştırılmayı sevmezler. Bu durum, segmanlarda tutma gibi makine arızalarına yol açabilir.