Tekneyi aldıktan sonra başlıca yapılması gerekenleri kısaca özetlemeye çalıştım. Geri kalanları öğretmek konusunda ise deniz hiç de çekingen davranmayacaktır.
Tekne siparişi verildikten sonra karar verilmesi gereken ilk konu teknenin nereye bağlanacağıdır. Eğer tekne yurtdışından geliyorsa Türkiye’ye teslim edilmeden önce bağlanacağı marinanın belirlenmesi gerekir. Bu anlamda artık daha pozitif konuşmak mümkün. Sonuçta marina konusunda ülkemizde çok fazla seçenek oluşmuş olması, denizciliğimizin ne kadar pozitif yönde ivme kazandığını gösteriyor. Bu da bizleri oldukça heyecanlandıran gelişmelerden bir tanesi.
Marina seçimi elbette ki öncelikle bütçenize ve sezonda yapacağınız seyir planlarına göre değişiklik gösterebilir ama teknenin bağlı olacağı marina yaşadığınız şehrin dışındaysa ulaşım olarak en uygun şartlara erişebileceğiniz mevkilerde olmasında yarar vardır.
İlk kez tekne sahibi olacak denizci dostalarıma şiddetli tavsiyem; ne tür olursa olsun (yelkenli, katamaran, motoryat) kesinlikle teknelerini teslim almadan önce profesyonel temel eğitim almaları yönündedir.
Tekneyi ailece kullanacaklar tekne teslimatı öncesi alacakları temel eğitimlerle denizde karşılaşacakları problemleri aşabilir, birçok tehlike ve kazadan kendilerini sakınabilirler. Çünkü eğitimsiz bir aile olarak bir yılda kazanacakları deniz tecrübesini, yalnızca birkaç hafta sürecek eğitimlerle çok daha hızlı ve kolay bir şekilde edinebilirler.
Tekne sahibi adaylarının sipariş aşamasında ısmarlamayıp sonrasında eklemek istedikleri ve teknelerinde eksik olduğuna inandıkları bazı ekipmanlar mutlaka olacaktır. Bu ekipman veya parçaların montajının tekne bir süre kullanılıp, iyice tecrübe edildikten ve ihtiyaçları belirlendikten sonra yaptırılmasında fayda var. Tekneyi tanımadan önce yararlı olabileceğini düşündüğünüz bazı ekipmanların, aslında tekne kullanımınızda çok da önemli olmadığını fark edebilirsiniz. Elbette bu söylediğim güvenlik ekipmanları haricinde.
Yararlı olabileceğini düşündüğüm bir diğer husus ise; yıllık olarak ruhsat, tescil işlemleri ve sigorta takibidir. Türk bayraklı teknelerde ruhsat ve vize, verildiği tarihten itibaren sadece bir yıl geçerlidir. Yabancı bayraklı teknelerdeyse Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren bir yıllık transit log alınır. Teknenin ve bağlı olduğu şirketin tescil işlemleri 31 Aralık tarihlerinde sona erer. Eğer tescil işlemi ödemelerinizi cezasız gerçekleştirmek istiyorsanız, ödemelerinizi düzenli yapmanızda fayda var. Teknenin tescili yapılsa dahi şirketin vergi ve aktivasyon masrafları karşılanmadığı sürece sonraki yıllarda cezalı ödemelere maruz kalabilirsiniz.
Bu noktada şu detayın da altını çizmekte fayda var. İster Türk bayrağı, ister yabancı bayraklı olsun, ruhsat, vize veya transit log gibi işlemlerinizi yürütecek acentaların güvenilirliğinden emin olmadan işlem yaptırmamanızı öneririm.
Son olarak teknenizin olmazsa olmazı; periyodik bakımdır. Tekne ve ekipmanlarının her daim bakımlı olması hem sağlıklı tekne kullanımı hem de performans açısından çok önemlidir. Aşağıdaki bakım işlemlerini dikkate almanızı tavsiye ederim:
– Motor bakımı
– Jeneratör bakımı
– Arma kontrolleri
– Yıllık kara bakımları
– Şaft, kuyruk bakımı ve yağlarının değişimi
– Teknede sürekli çalışan aksam olan hidrofor, sintine pompalarının bakımları
– Irgat kontrolleri
– Akü bakım ve kontrolleri (yılda en az iki kere)
Değerli deniz dostu; tekneyi aldıktan sonra başlıca yapılması gerekenleri kısaca özetlemeye çalıştım. Geri kalanları size öğretmek konusunda ise deniz hiç de çekingen davranmayacaktır. Bundan sonrasında teknenizle zaman geçirmekten çok keyif alacaksınız. Dünyamıza tekrar hoşgeldiniz…
Pruvanız neta, havanız iyi olsun. MBY