Tasarımı, kolay ulaşılabilir olması ve yeni tarzıyla foil sınıfında yeni bir çığır açan WASZP’ı ülkemize getiren Doğa Arıbaş, bu özel tekneyi anlattı.
Röportaj: Buğda Giritlioğlu
Laser, radial sınıflarının yanı sıra yat yarışlarında da mücadele eden, yurt içinde aldığı başarılarla beraber, milli formayla da ülkemizi uluslararası alanda temsil eden Doğa Arıbaş, distribütörlüğünü üstlendiğini WASZP’la ilgili bilgilerini bizlerle paylaştı. Belirli bir hıza ulaştıktan sonra hydrofoil kanat sistemi sayesinde gövdenin su kesiminden ayrıldığı teknenin popülerliği her geçen gün artmakta.
Hydrofoil teknolojisiyle ne zaman tanıştınız?
2016 yılında Redbull’un düzenlediği Foiling Generation World Final yarışlarında kullanılan tekneler sayesinde bu teknolojisiyle tanıştım. Bu yarışta ben ve ekip arkadaşım İbrahim Balanlı birincilik elde ettik. Bu sonucun ardından ABD’deki Dünya Şampiyonası’na gitme hakkı kazandık. Şampiyona öncesinde Abu Dabi’de bir hafta süresince kamp yaptık. Ardından da ABD’de yarıştık. Hydrofoilin çok güzel bir tekneoloji olduğunu bu sürecin sonrasında anladım. 2017 yılında laser sınıfında yarışmadım. Daha çok yat yarışlarıyla geçen bir dönem oldu. Ancak içimden daha ufak teknelerde yarışmak da geliyordu. Kısıtlı bir tecrübeye sahip olmama rağmen ülkemizde hydrofoille ilgili deneyime sahip fazla insan olmaması sebebiyle bir anlamda bu konuda en tecrübeli insan haline geldim. Daha sonra bu tip bir tekne alsak diye düşünmeye başladık.
WASZP teknesini nasıl keşfettiniz?
Geçtiğimiz yıl Monaco’da Youth America’s Cup seçmelerine katıldık. Seçilemedik ama bir haftalık süreçte foilingi yine tecrübelemiş olduk. Ardından WASZP diye bir şeyin çıktığını fark ettik. Alsak mı diye düşünürken antrenörlerim WASZP üzerine incelemelerde bulunmuşlar. “Ya sen ilk alıp Türkiye’deki en tecrübeli kişi olacaksın ya da biri senden önce alırsa bir sınıf doğacak ve bu sınıfın lideri olacaksın” dediler. Önüme böyle bir fırsat geldi. Antrenörlerim Fatih Özmen, Nejdet Gürsel, Tolga Rengavis ve babam da “hadi yapalım bu işi” deyince teknelerimi sattım. Bir anda sipariş verdik ve tekne beş hafta sonra geldi. Zaten donattığımız anda tekneye yelken camiasının merakı başladı. Yapılması son derece basit bir tekne. Ayrıca çok hızlı gidiyor. Eğitim nedeniyle yelkenden kopan, tekrar başlamak isteyip de geri dönemeyen veya yelkeni sadece hobi olarak yapmak isteyenler bizimle iletişime geçtiler. İsteyen tekneyi gelip deneyebiliyor.
ALIŞMAK GEREKİYOR
Temel yelkencilik bilgisi bu tekneyi kullanmak için yeterli mi?
Laserin uçanı gibi düşünülebilir. Sadece gövdesi ince, yanında oturmak için trambolinleri var. Onun dışında tamamen laser gibi. Zor değil ama birazcık alışmak gerekiyor. Yeni bir tekneye bindiğin zaman düşe kalka öğrenirsin. Bu da öyle ama kalktıktan sonra kavraması gerçekten kolay ve kalkmak da çok basit. Diğer foil teknelere göre kolay bir tekne ama yine de alıştığın bir tekne kadar da kolay değil.
Hydrofoil olmasının avantajları ve dezavantajları nedir?
WAZSP’ta laser ya da sörfteki gibi kafadan batma olayı yok. Çünkü tekne yapısı gereği her zaman kafasını kaldırmak istiyor. Sadece gövdesi çok ince olduğu için beklerken biraz dengesiz olabiliyor. Ama uçtuğun anda etraf bir anda sessizleşiyor, tekne hızlanıyor ve çok rahat bir şekilde kontrol edebiliyorsun. İlk başta doğal olarak ne yapacağını düşünüyorsun, laserdeki gibi gözün kapalı yapamıyorsun. Kafanda bir kaç adım ilerisini düşünüyorsun. Ama uçarak apaz gitmek çok basit ve insanların çok zevk alacağı bir şey.
Moth yerine Waszp’ın tercih edilme sebebi nedir? Bu sınıf olimpik mi?
Olimpiyatta foiling bir tek katamaran var; Nacra 17… Onun dışında olimpiyatlarda daha foiling bir şey yok. Ama dünya bu sisteme geçerken olimpiyatlarda da eski teknelerin kalmasını istemiyorlar. Orada da yakın zamanda foiling sistemine geçişe tanık olabiliriz.
Biz bu konuda bir taraf tutmayı tercih ettik. Bu WASZP teknesi de Moth’u üreten firmanın teknesi. Daha popüler olsun, rahat ulaşılsın, kolay onarılsın diye yapılmış bir tekne aslında. Moth tamamen karbondan oluşuyor, salması dümeni çekilemiyor, tekneyi karada yan yatırıp suya götürmeniz gerekiyor. Yeterli derinliğe ulaşıldıktan sonra tekneyi çevirip gidiyorsunuz. WASZP’ta ise laser gibi salma dümeni yukarı çekiliyor. Tekneyi laser gibi suya koyuyorsun, ittirip çıkıyorsun. Moth’un bir dezavantajı da fiyatı, her şeyi karbon olduğu için 25 bin Euro’dan fazla fiyata geliyor.
WASZP ise bu fiyatın vergiler dahil halde bile yarısından daha ucuz. Olimpik sınıflar için de kolay satın alınabilmesi ve kolay ulaşılabilir olması gerekiyor. Bu özellikleri göze alınca da WASZP’ın olimpik bir sınıfa dönüşebilmek için en güçlü aday olduğunu düşündük. Bu yüzden biz de Türkiye’de foili bu tekne üstünden tanıtmaya karar verdik.
İLK HEDEF TEKNE SAYISINI ARTIRMAK
Türkiye’de bir takım kurmayı ya da yarış organize etmeyi düşünüyor musunuz?
Yarış olması için öncelikle sınıf olması gerekiyor. Bunun için de sanırım beş tekne olduktan sonra federasyona başvuru yapılabiliyor. İlk hedef tekne sayısını artırmak. Benim ilk başta yapmak istediğim şey foilingi öğrenmekti. Şimdi foilingi öğrenirken Türkiye’de foilingi yaymak neden olmasın. Sonuçta Türkiye’ye foilingin bir yerden girmesi gerekiyor. Biz bunun için bir adım attık. İnsanlar tekneyi merak ettikleri zaman gelip görebiliyor ve alabiliyorlar. Kolay bir şey olduğunu görünce herkes merak ediyor, görüyor, bakıyor, almak istiyor.
WASZP’ın yedek parçaları nerede bulunuyor, bakımı nasıl yapılıyor?
Parça bulmak ve bakımını yapmak Moth’a göre daha kolay. Kırılabilecek bütün parçalar alüminyum ve plastik. Tekne de zaten fiberglas. İnternet sitesinden yedek parça sipariş etmek çok kolay, tıklıyorsun bir hafta sonra kapına geliyor. Tekne bile parayı yatırdıktan beş hafta sonra Türkiye’ye geldi. Ulaşılması ve tamiratı çok kolay ayrıca ucuz.
Kullanım için bir yaş sınırı var mı peki?
Yaş sınırı yok. Yedi veya sekiz yaşlarında bir çocuğun binmesi o kadar da kolay değil. Ancak 12 yaşında binen çocuk ve 65 yaşında binen insanlar da var. Tekne fiyatının da diğer teknelere göre ucuz olması insanlar için alınabilir kılıyor.
BOŞLUKTA GİDİYORMUŞSUN GİBİ
Nasıl bir his bu tekneyi kullanmak?
Tekneyi yavaşlatan iki etken vardır. Bunları biri sudaki sürtünme bir de rüzgâr sürtünmesi. Rüzgâr sürtünmesi laser, yat gibi yavaş tekneler için önemli değil. Ama su sürtünmesi çok büyük bir faktör. Teknenin altında ufak bir parça suya değdiği için sudan kaltığı anda üstünde kocaman bir yelken alanı oluyor. Tekne foile kalktıktan sonra sürtünme azaldığı için bir anda çok hızlanıyor. Hem estetik açıdan hem de hissiyat açısından çok güzel. Her dalgada ıslanmak yok, ses yok. Sanki boşlukta gidiyormuşsun gibi oluyor. O yüzden hem estetik hem performans açısından çok üst düzey bir tekne WASPZ.
Son olarak hangi hava şartlarında kullanılabilir WASPZ?
Kilodan kioya değişiyor. Altı yedi knottan sonra tekne foil olmaya başlıyor. Aslında altı knottan dayanabildiğin yere kadar geniş bir aralığı var. Dalgalı yerlerde bütün foil tekneler sıkıntı yaşıyor. Ama düz suda çok keyifli.
WASZP – Doğa Arıbaş röportajı Şubat 2018 sayımızda yayınlanmıştır.