Türk P&I Sigorta öncülüğünde düzenlenen ‘Türk Denizciliği’ne Bakış’ panelinin bu yıl ilki 14 Mart’ta Bodrum’da gerçekleştirildi.
Panelde yaklaşan yeni sezon, deniz turizmi ve taşımacılığı riskler ve teminatlar gibi merak edilen birçok soruya cevap arandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç ve Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker’in yer aldığı Bodrum’da gerçekleşen panelde söz alan Teker, iklim değişiklikleri sebebiyle Ege ve Akdeniz’de Türkiye’nin alışık olmadığı fırtına ve hortumların yaşandığını ve bu felaketlerde yaşanan maddi kaybın çok yüksek olduğunu belirtirken sigorta teminatının amatör denizciler için de oldukça önemli olduğuna değindi. Özellikle sezonun başladığı bu günlerde Antalya, Bodrum, Marmaris gibi önemli merkezlerde yaklaşık 2 bin 500 gezi teknesi ve guletin yüzde 95’inin denizlerde teminatsız yol aldığına ve yaşanabilecek risklere dikkat çekti.
Büyük risk var
Ne yazık ki Türkiye’de riske en açık araçlar arasında günübirlik tur tekneleri yer alıyor. Her yıl yenilemek zorunda oldukları denize elverişlilik belgeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından veriliyor fakat burada sigorta zorunluluğu istenirken üçüncü şahıslara karşı teminat limitleri belirtilmiyor. Bu da denizde yaşanabilecek bir kazada tazmin yoluna gidilemiyor demek. Türkiye’de deniz turizmi ve taşımacılığının ülke ekonomisindeki katkısı çok büyük olsa da sigortalı deniz aracı sayısının oranı yüzde 5’i geçmiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Liman Başkanlıklarının gezi teknelerinin sigortasız denize açılmalarına müsaade etmemesi gerektiğini ifade eden Teker, “Denizde kazalar kara ulaşımına göre az olsa da hasarları ne yazık ki büyük oluyor. Burada yolculara da büyük görev düşüyor. Tavsiyemiz sigortasız araçlara binmemeleri ve sigortayı sorgulamaları.” dedi.