Örnek Çevreci Değişim

Örnek Çevreci Değişim

Çevre Dostu Değişim

Teknelerin artmasıyla çevreye verilebilecek zararların önüne geçebilmemiz için bunu öncelikle kendi yaşam alanımız olan teknelerimizde uygulamamız gerekiyor.

Son yıllarda teknesini çevreye duyarlı hale getiren denizcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu değişim kimi zaman yeşil enerji kullanımıyla, kimi zaman da teknedeki köklü değişikliklerle oluyor. Teknesini “Çevre Dostu Hayallere” mottosuna uygun bir dizi değişimle buluşturan denizcilerden biri de yelken yarışlarından tanıdığımız Palamut Group Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut. Standart donanımlara sahip Bali marka katamaranını Marlin Yatçılık’la birlikte yaşam tarzına ve hayallerine uygun ekipmanlarla donatan Palamut, teknenin standart enerji bankasını değiştirmekle işe başlamış.

Çevreci Denizci Recep Palamut
Palamut Group Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut

Öncelikle doğaya daha saygılı, sıvı, gaz ve asit sızıntısı mümkün bulunmayan bir özelliğe sahip olması nedeniyle tercih edilen Lithium ion akülerin sağladığı yüksek şarj-deşarj verimliliği, çabuk şarj edilebilme özelliği, az yer kaplaması ve hafif olması da bu seçimin yapılmasında etkili olmuş. Teknede en dikkat ettikleri konulardan birinin ‘çevre kirliliği’ olduğunu belirten Recep Palamut, bu sebeple duş ve lavabo giderlerini salmaların içerisinde bulunan gri su tanklarına yönlendiren bir sistem oluşturduklarını ve WC atıklarınınsa tank girişi öncesi yerleştirilen bir arıtma sisteminden geçirilerek özel kaplamalı elektrotlar ve tuz kristalleri kullanarak dezenfekte edildiğini söylüyor.

Ayrıca tekne en az motor kullanımını mümkün kılmak için yelken sisteminde yapılan iyileştirme ve eklemeler, düşük enerji-mazot sarfiyatı (saatte 1,5 litre mazot tüketimiyle yaklaşık 2,5 saat içerisinde bir ton tatlı su üretimi) ile deniz suyundan tatlı su üretme özeliğine sahip su yapıcısı, deniz su hidroforu gibi eklenen sistemlerle daha çevreci ve verimli hale getirilmiş. Pandemi dolayısıyla teknede yaşama ilginin arttığına dikkat çeken Palamut, “Teknelerin artmasıyla çevreye verilebilecek zararların önüne geçebilmemiz için bunu öncelikle kendi yaşam alanımız olan teknelerimizde hayata geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum.“ diyor.