Volvo’nun en yeni Assisted Docking yazılımı rüzgâr ve akıntının etkilerini karşılayarak yanaşma manevralarının stresini ortadan kaldırıyor.
Kişisel alışveriş yardımcılarını unutun, tekne dünyasının en yeni eğilimi kişisel manevra yardımcıları.
Tamamen otomatik eller-serbest yanaşma manevrasının kullanıma girmesi an meselesi olsa da (Volvo 2018 yılında rıhtımdaki radyo vericilerini kullanan çalışır durumda bir prototipi sergilemişti) henüz tam o noktada değiliz. Bunun yanında hem Volvo, hem de Raymarine kontrolü kaptanın elinden almadan buna en yakın yere gelebilme savaşına kilitlenmiş durumdalar.
Geçen yıl Raymarine, tekne yanaşırken herhangi bir şeye çarpmasını önlemek için tekne üzerindeki kamera ağıyla yarattığı sanal tamponu kullanan Dock Sense adlı ürününü tanıtmıştı. Şimdi sıra kendi geliştirdiği yeni bir sistemle buna yanıt veren Volvo’da. Geçen ay Kullanıcı Elektroniği Fuarı’nda sergilenen ve baharda hem yeni hem de mevcut IPS’li tekneler için satışa çıkacak olan Assisted Docking yazılımı rüzgâr ve akıntı etkilerini karşılayarak yanaşma manevralarının stresini ortadan kaldırdığı iddiasıyla geliyor. Bu kulağa çok önemli değilmiş gibi gelebilir ancak rüzgâr ve akıntı yanaşma sırasında pek çok tekne sahibini hâlâ zorlayan bir sorun. En yeni joystick kontrollü teknelerde bile, kaptanlar bağlama yerine girmeye çalışırken bu faktörlerin tekneyi nasıl etkileyeceğini tahmin etmek zorundalar. Assisted Docking ile tüm bunlar çözümleniyor ve böylece tekneler sizin istediğiniz yere gidebiliyor.
KURALLAR YENİDEN YAZILIYOR
Joystick’i ileriye itin ve teknenizi rotasından çıkaracak borda akıntısına rağmen tam düz bir çizgide ilerlesin. Joystick’i yana doğru itin ve tekne baş tarafını sürüklemeye çalışan borda rüzgârıyla bile yana doğru gitsin. Belki de en önemlisi, joystick’i bıraktığınız anda tekne, üstündeki momentuma rağmen suda tam olarak dursun, rüzgâr ve akıntı ne yaparsa yapsın konumunu korusun.
Bu özellik daha az deneyimli kaptanlar için oyunun kurallarını yeniden yazabilecek potansiyel bir üstünlük, çünkü onlara manevra bozulduğunda durup yeniden başlama şansı veriyor. Bunu başka bir teknede denediğinizde, durumun daha da kötüye gitmesini önleyebilse de teknenin momenti ve/veya rüzgâr ve akıntı tekneyi hâlâ komşu tekneye veya beton rıhtıma doğru sürüklemeye devam edecektir.
Volvo Penta’nın Assisted Docking proje müdürü Anders Thorin’e göre, bu sistem aynı zamanda tüm yanaşma sürecini küçük ve kolay uygulanabilir bir seri manevraya bölerek basitleştirip yavaşlatıyor. “Önceden çevre şartlarının teknenize neler yapacağını öngörmeniz gerekiyordu, artık düz hatlar üzerinde hareket ettirebileceksiniz” diyor Thorin.
Bu artık rüzgârla akıntıyı hesaba katan tek ve kesintisiz bir yanaşma manevrası yapmaya çalışmak yerine, teknenizi boş yerle hizaya alıp joystick’i döndürerek düzeltebilmeniz, baştan veya kıçtan giriş yapmanız, sonra rıhtım yönünde yana doğru hareket ettirebilmeniz, üstelik bunları yaparken istediğiniz kadar yavaş olabilmeniz ve istediğiniz kadar duraklama yapabilmeniz anlamına geliyor. Bir otomobili yana doğru hareket ettiremediğiniz düşünüldüğünde tekne manevranız daha da basit hale geliyor.
Assisted Docking ile Kolay Manevralar yazısının devamını Mart 2021 sayımızda okuyabilirsiniz.