Dünyaca ünlü medya sanatçısı Refik Anadol’un yeni kişisel sergisi “Makine Hatıraları: Uzay” PİLEVNELİ Dolapdere’de ziyaretçilerini ağırlıyor.
Dünyaca ünlü medya sanatçısı Refik Anadol’un yeni kişisel sergisi “Makine Hatıraları: Uzay” Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW’nin desteğiyle PİLEVNELİ Dolapdere‘de 19 Mart’ta açıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özel desteği ve Beyoğlu Belediyesi’nin de desteğiyle hazırlanan “Makine Hatıraları: Uzay”, Los Angeles’ta bulunan Refik Anadol Studio’nun İstanbul’da bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı kişisel sergisi.
Daha önce sergilenmemiş çalışmalarıyla üç yıl aradan sonra yeniden İstanbullu sanatseverlerle buluşan sanatçının sergisi 25 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.
HATIRALAR VE DÜŞLER
“Hatıralar ve Düşler” başlıklı iki bölümden oluşan sergide her bölüm insanlığın uzay keşiflerine farklı bir estetik perspektif ve tematik yönelimle yaklaşıyor. Bölümler, yapay zekanın görünmez bilgileri nasıl toplayıp açığa çıkardığını anlatan simülasyonlardan oluşuyor.
Serginin ilk bölümü “Hatıralar”, sanatçının yapay zekâ yardımıyla uzayla ilgili henüz yorumlanmamış, ham görsel verileri topladığı ve onları pigmentlere dönüştürdüğü bir dizi dinamik veri tablosu sunuyor. Eser, çeşitli gök cisimlerinin olası şekillerinin spekülasyonunu yapan bir algoritmayı eğitmek üzere ISS, Hubble, MRO Uzay Teleskopları ve diğer uydular tarafından kaydedilen ve şimdiye kadar bir sanat eserinde kullanılan en büyük uzay temalı veri kümesi olan iki milyondan fazla görüntüden yararlanıyor.
Astronomide bugüne kadar kullanılan en gelişmiş teleskopların ‘hatıraları’ olarak da ele alınabilecek görsellerden oluşan bölümde, seyircinin ham verilerle etkileşime girmesine olanak tanıyan bir enstalasyon, eserleri ortaya çıkaran araçların işlevselliğini gözler önüne seriyor. Böylelikle evreni tahayyül etme hissimiz, yalnızca soyut imgelerle değil, aynı zamanda ulu bir bütünlüğün parçalanmış fakat somut delilleri aracılığıyla destekleniyor.
“Düşler” başlıklı ikinci bölüm ise üç boyutlu veri heykelleri ve 15 dakikalık, mekânla bütünleşik bir yapay zekâ sineması enstalasyonundan oluşuyor.
Anadol, imza attığı projelerde görsel, işitsel, sismik, coğrafi, meteorolojik, kültürel verileri aralarında NASA ve Google’ın da bulunduğu dev kurumlarla iş birliği yaparak topluyor. Sanatçı, içinde yaşadığımız teknolojinin ve makinelerin verileri nasıl algıladığını, yorumladığını gösteren veri heykelleri yaratıyor.
Sergi açıldığı günden beri çok sayıda ziyaretçiyi ağırladı.