Tekne Ses Sistemleri

Tekne Ses Sistemleri

Tekne ses sistemleri

Herkes teknedeyken sevdiği müziğin keyfini çıkartmak ister. İyi bir ses sistemi için ne yapmalı, hangi hoparlörü kullanmalı?

HAZIRLAYAN: Kadir Pirasoğlu

İyi müzik birçoğumuzun artık vazgeçilmezi durumunda. Spotify, Deezer ya da Apple Music’ten sevdiği bir parçayı dinlemeden güne başlayamayanların sayısı günbegün artıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte alışkanlıklarımız da değişiyor. Eskiden sadece evler için görmeye alıştığımız son model teknolojiler önce ceplerimize, sonra araçlarımıza ve teknelerimize kadar yayıldı. Hem de 5-10 yıl öncesinde pek de ihtimal vermeyeceğimiz fantastik bir boyutta…

Teknoloji işin içine girdiğinde ses konusunda da maalesef işin ucu bucağı yok. Hayallerimiz bizim müziğe ne kadar değer verdiğimizle ve bütçemizle alakalı. Sanırım hiçbirimiz sevdiği bir şarkıyı cızırtılı ya da boğuk boğuk hoparlörden dinlemek istemez. İyi müzik hepimizin tercihidir. O zaman önemli olan kaliteli bir ses ve bunun içinde iyi bir cihaz elbette. Ancak kullanım kolaylığını ve yeni teknolojilerle entegrasyonu da unutmamak gerekiyor. Ayrıca kullandığımız cihazın yer ve pozisyonu da iyi ses almamız için dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında.

Otomobil ve evlerde, kurulacak müzik sistemi kullanılacak olan yere ve hoparlör sayısına göre değişiyor. Otomobillerde hoparlör yerleri sınırlandırıldığı için mevcut alanların en efektif ve doğru ürünle değerlendirilmesi şart.

Ses sisteminde esas alınan asıl değer kullanım alanları oluyor. Araç içleri evlere göre daha dar alanlara sahip olduğu için hoparlörlerin yüksek watt değeri yerine daha derin seçilmesi gerekiyor. Ev sistemlerindeyse alan daha geniş ve derin hoparlör yerine daha geniş çaplı hoparlörler tercih edilebiliyor.

HANGİ SES SİSTEMİ?

Tekneler söz konusu olduğunda ise kullanım yerine ve alana göre seçimler değişiklik gösterebiliyor. Eğer dış mekânda kullanılacak bir ürün seçmeniz gerekiyorsa toz, su ve hava şartları gibi önemli faktörlere dikkat etmeniz lazım. Teknede kullanılan cihazların işleyiş şekilleri evdekilerden farklı olmasa da montaj özellikleri ve deniz şartları düşünüldüğünde ortama dayanıklı bir ses sistemi gerekiyor.

Bu sıralar tekne sahipleri arasında en revaçta olan sistemler multiroom (çok odalı) destekli müzik otomasyon sistemleri. IOS ve Android tabanlı tüm akıllı cihazlar tarafında kontrol edilebilen sistemler sayesinde seçeceğiniz platform üzerindeki tüm arkadaşlarınızla ortak çalma listeleri oluşturup sanki setin başında bir DJ varmışçasına hiç kesinti yaşamadan parçaları miksleyerek çalabiliyorsunuz.

Tekne ses sistemleri dosya konumuzun devamını Nisan 2021 sayımızda okuyabilirsiniz.

Bu yazının tamamını App Store, Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasıyla hızlı ve kolayca ulaşabilirsiniz..