Teknelerin su altında kalan kısımları hayati önem taşır. Bu alanlara erişim gerektiğinde, ilk akla gelen karaya almak olsa da dalış konusunda bilgili, dalgıç kaptan olmak işleri çok kolaylaştıracaktır.
YAZI ve FOTOĞRAFLAR: Fırat Göker (instagram – @captain_goker)
Küçük bir Ege sayfiyesinde geçen çocukluk yazlarımın, hayatımın geri kalanı üzerinde kalıcı yan etkileri olmuştur. Denize karşı doyurulamayan bir tutku bunların başında geliyor. Bu sevgiye, denizle küçük yaşlarda tanışmanın verdiği özgüven eklenince, hem suyun üstünde hem de altında balıklar kadar mutlu bir insan oldum çıktım. Lise yıllarından beri birbirimizi tanıdığımız sevgili eşim de benzer şekilde doğa ve deniz aşığı bir insan olunca sonuç kaçınılmaz oldu. Üniversiteden mezun olunca, iş yaşamında kaybolmadan önce bir dalış merkezinde çalışmaya karar verdik. Bize sınırsız dalış imkânı sunan bu kararı verirken tekne yaşamımıza sağlayacağı kolaylıkların farkında değildik.
Dopdolu geçen iki yaz sezonunun sonunda, 1000’in üzerinde tüplü dalışı olan bir Divemaster ve üç yıldız dalgıç olmuştum. Görevim olan sualtı kameramanlığı sayesinde bu dalışların tamamına yakınını buddy’im (dalış partnerine verilen ad) olmadan tamamladım ve bunun kazandığım deneyime çok büyük katkısı oldu. İlerleyen yıllarda da tüplü dalışla bağımızı koparmadık ve tabiri caizse solungaçlarımızı kaybetmedik. 2016 yılında hayatımızı denize taşıma kararı vermemizle birlikte dalış eğitimimizin ve deneyimlerimizin kıymetinin tam olarak farkına vardık.
DALGIÇ OLMANIN AVANTAJLARI
Deniz üzerinde huzurla yaşayabilmenin sırrının kendine yetebilmekten ve zorluklara hazırlıklı olmaktan geçtiğine inanıyorum. Teknesinin tüm aksamlarına hakim olan bir kaptan, sahip olduğu bilgi ve deneyimi sayesinde zorlukların üstesinden gelebileceğini bilir. Bunun verdiği rahatlıkla panik yaşamadan çözümler yaratabilir. Fakat hakimiyeti su ve tekne üzeriyle sınırlıysa çapa takılması gibi bir durumda en deneyimli kaptan bile saatlerce bir dalgıcın onu kurtarmasını beklemek zorunda kalabilir.
Gelin dalış yapabilmenin faydalarından bazılarını sıralayalım. Seyir halindeyken pervanenize sarılan bir halatı, motorun su girişini tıkayan bir torbayı basit bir müdahaleyle bertaraf edebilirsiniz. Tekne altına yaptığınız rutin dalışlarda, giriş ve çıkış vanalarınızı kontrol edebilir, olası sorunları önceden tespit etme imkânı bulabilirsiniz. Zehirli boyanızın durumunu gözlemleyebilir, tekne altı canlı oluşumlarına büyümeden müdahale edebilirsiniz. Copper Coat gibi silinebilir alt boyanız varsa kara bakımı sonrası suya ilk indiği günkü kadar temiz hale getirebilirsiniz. Yenilenmesi gereken tutyalarınızı zamanında tespit edebilir, kara bakımlarını beklemeden değişimlerini yaparak, şaft/sail drive veya pervane erimesi riski yaşamazsınız. Bir sualtı kayasına ya da tonoza takılan çapanızı, yardım almadan ve ücret ödemeden kendiniz kurtarabilirsiniz. Çevrenizde bulunan teknelerin yaşadığı sorunlarda onların yardımına koşabilir, denizciliğin en büyük ayrıcalığı olan “karşılıksız yardımlaşma” prensibine en büyük katkıyı verebilirsiniz.
Dalgıç Kaptan yazısının devamını Mayıs sayımızda okuyabilirsiniz.