Denizlerimiz olmazsa…

Denizlerimiz olmazsa…

Değişen dünya değişen tasarımlar - 2021 Nisan ayı EditoFitoplankton denilen bitkisel canlıların aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan sümüksü, yapışkan bir yapı girdi hayatımıza. Kovid-19 pandemisini daha bertaraf edememişken, Marmara Denizi’ni kaplayan, oradan Ege’ye doğru inen bu yapının adı müsilaj, deniz salyası. Deniz salyasının oluşması için iki koşul gerekiyor: Su sıcaklığı ve yüksek derecede azot ve fosfat. Su sıcaklığına sebep iklim değişikliği. Azot ve fosfat artışına sebep ise yeterince arıtılmadan denize boşaltılan atıklar.

Her iki koşulun sorumlusu ise: İnsanlar.

İnsan kadar yaşadığı yere zarar veren başka bir canlı yok. Kirletmek belki yaşarken doğal. Ancak bu kadar zeki yaratıkların, atıklarını da zararsız hale getirmeyi bulması gerekiyor. Sürekli tüketerek bir yere varamayacağımız aşikâr.

Bir çevre felaketine dönüşen müsilajın çözümü için ülke gündeminin buna evrilmesi, denizin yüzeyindeki salyayı süpürmenin yanı sıra daha geniş boyutlu önlemler alınması gerekiyor. Halının altına süpürdüğümüz pislikler er geç tüm evi saracak.

Ben ne yapabilirim ki?” diye düşünmeden en ufak bir katkının bile önemli olduğunu unutmamalıyız. En azından gelecek nesillere bu bilinci aşılamak için bireysel alışkanlıklarımıza dikkat etmeliyiz. Ev ve teknede daha az kimyasal kullanarak işe başlayabiliriz örneğin.

Başka Türlü Yaşamak Mümkün” diyerek bizlere her ay denizdeki yaşamından tatlar sunan Özlem Ulubay Şahin bundan sonra “Daha az atık mümkün” de diyecek. Ve her ay, bireysel olarak yapabileceklerimiz hakkında tüyolara verecek. Bazıları zaten aşina olduğumuz öneriler belki ama hayat koşuşturmasında unutup gidiyoruz.

Masmavi koylarda, sessiz dingin denizin tadını çıkarırken gözünüzü kapatıp, etrafınızda Marmara’daki deniz salyası olduğunu düşünün. Siz Marmara’da olmayabilirsiniz ancak hemen, acil önlem almazsak salya sizin yanınızda olabilir.

Eğer yelken açıp rüzgârı içimize çekemeyecek, motoru maviliklere basamayacaksak bütün sahip olduklarımızın ne anlamı kalır ki…

İyi okumalar, iyi seyirler…

Selcen Tanınmış Işıldar
MBY Yayın Yönetmeni