Türkiye Petrolleri şimdi denizde

Türkiye Petrolleri şimdi denizde

Türkiye Petrolleri bugün sekiz dolum tesisi ve 743 istasyonla faaliyetlerini sürdürüyor. Yakın zamanda deniz yakıtları alanında hizmet vermeye başlayan firmanın Genel Müdürü Fidan Bayındır Yıldız ile yeni çalışmalarını ve hedeflerini konuştuk.

Deniz yakıtları pazarına hangi hedefler ve beklentilerle girdiniz?

Türkiye Petrolleri olarak geçen sene elde ettiğimiz sektörün en hızlı büyüyen markası olma başarısını, deniz yakıtları pazarına da taşımayı hedefleyerek bu alanda da faaliyet gösteriyoruz.

Büyüme hedeflerimiz arasında deniz araçlarına yakıt satışı oranımızı artırmak yer alıyor. Bu çerçevede gerek denizlerdeki yapılanmamızı gerekse karada, deniz araçlarına yakıt verebileceğimiz bayilik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.

İhrakiye lisansımızı 2020 yılı son çeyreğinde almamıza rağmen çok kısa bir zaman içinde Deniz Yakıtları Pazarına armatörler, aracı bayiler, ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gibi Kamu Kurumlarına kadar geniş bir müşteri portföyüne ürün ve hizmetlerimizi ulaştırmaya başladık.

Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Fidan Bayındır Yıldız
Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Fidan Bayındır Yıldız

Deniz yakıtları pazarındaki payınız nasıl?

Ülkemizde limanları ve boğazları kullanarak uluslararası taşımacılık yapan transit gemi trafiği yıllık ortalama 45-50 bin adet seviyesinde… Böylesi bir deniz trafiğinin de yıllık 2,5 milyon ton yakıta ihtiyacı oluyor. Bunun yanı sıra ülkemiz karasularında faaliyet gösteren deniz araçlarının da yıllık 450 bin ton deniz yakıtı tüketimi bulunuyor. Türkiye Petrolleri olarak ihrakiye lisansımız çerçevesinde gelecek bir yılda yüzde 10 oranında pazar payı sahibi olmayı hedefliyoruz.

Yatçılara yönelik farklı çalışmalarınız olacak mı?

Halihazırda limanlardan kara tankerleri ve küçük tonajlı deniz tankerleri ile yakıt servisinin yanı sıra denize kıyısı olan istasyon yatırımlarımızı da devam ettiriyoruz. İstanbul Boğaz hattında hizmet veren mobil ikmal tankerimize ilave olarak İstanbul’da, Kabataş ve İstinye’deki istasyonlarımız sayesinde hizmetlerimizi müşterilerimizin ayağına götürüyoruz. Yatçılar bu hizmetlerimizin tamamından yararlanmakta olup Marmara denizi dışındaki bölgelerde de hizmetlerimizi sunmak adına çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz

Türkiye deniz yakıtları pazarında, ticari gemiler ve yatlar nasıl bir dağılıma sahip?

Bu pazar, toplamda 3 milyon tonluk bir hacme sahip ancak özel yatların yer aldığı pazardaki satışlar, normal akaryakıt istasyonu satışlarının içinde değerlendiği için tam olarak pazar büyüklüğünü bilmek zor… Bu taraftaki payın da 30 – 35bin ton tüketimi olduğunu öngörüyoruz.

Türkiye Petrolleri, deniz araçlarına İstanbul’da İstinye ve Kabataş’taki iki noktada hizmet veriyor. Hem buralardaki müşteri portföyünüzden hem de hizmet sürecinden söz eder misiniz?

Türkiye Petrolleri olarak İstinye’de mevcut olanın ardından Kabataş’ta faaliyete geçen yeni istasyonumuz Tam Petrol, bizim için büyük bir atılım anlamına geliyor. Kabataş gibi stratejik konumu ve güçlü müşteri ağı olan bir istasyonu, bünyemize katmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu istasyonlarımızın pompalarından ticari olmayan teknelere yakıt satışı yapıyoruz. Portföyümüzde ağırlıklı olarak yerli ve yabancı bayraklı özel yatlar yer alıyor. Bunun yanı sıra sunduğumuz ayrıcalıklı hizmetlerden yararlanmak isteyen müşteri kitlesini genişletmeyi, kazandığımız kamu ihalelerinin sayısını artırmayı ve böylelikle de denizcilik yakıtlarında da büyümeyi hedefliyoruz.

Kabataş iskelesi amatör denizciler için zor bir iskele, bu konuda orta boy teknelerin yanaşması ve yakıt almasını kolaylaştıracak çalışmalarınız olacak mı?

Kabataş’taki istasyonumuz, İstanbul Boğazı hattındaki konumu dolayısıyla poyraz ve gündoğusu rüzgarlarına açık… Haliyle baştan veya arkadan karaya yanaşmak, belli bir alışkanlık istiyor. İskeleye aborda olmak ise daha da zor. Genel itibariyle fazlasıyla dikkat gerektiren bir manevra gerekiyor. Yanaşmayı kolaylaştıracak ve denizi kesecek dalgakıran gibi bir çözüm üretmek yasal olarak maalesef mümkün değil.

Amatör denizcilere, yatçılara hizmet verecek istasyonların sayısının artması planlanıyor mu? Hedeflenen yerler, farklı iller var mı planlarınızda?

Bu alanda yatırım yapmak adına fırsatları değerlendiriyoruz, hem markamıza değer katacak hem de hizmetlerimizi daha geniş kitlelere ulaştıracak proje çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Dergimizi abone olarak ya da Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.