Hollandalı mucit Rik Breur’un çevre dostu karina koruma sistemi deniz kabuklularını uzak tutmak için deniz kestanesini taklit ediyor.
Etkin ve çevre dostu bir karina koruma yöntemi arayan tekne sahipleri için Hollandalı materyal bilimci Rik Breur’ün alışılmadık keşfi teknelerin bir süredir dikensi malzemeyle kaplanabileceğini gösteriyor. Delft Teknoloji Üniversitesi’nden korozyon ve bio-kirlilik üzerine doktorası bulunan Rik Breur, kimyasallar yerine fiziğe dayalı bu yeni karina koruma sistemini geliştirme fikri, hobisi olan amatör dalgıçlık çalışmaları sırasında oluşmuş.
Yengeçlerin düz yüzeyli kabukları diğer canlılarla kaplanırken denizkestanelerinin dikenli kabuklarının temiz kalması ilgisini çekince dikenli canlıların doğal savunma mekanizmasını taklit etmeye karar vermiş. Bulduğu çözümde binlerce sert ve sivri uçlu plastik kılla kaplı özel bir polyester film kullanılıyor. Finsulate film teknenin sualtı kesimine su bazlı bir yapıştırıcıyla uygulandığında kirlenmeyi uzak tutmak için fiziksel özelliklerini kullanıyor. 2018 yılında Avrupa’da yılın mucidi ödülünü kazanan Breur, yenilikçi ve doğa dostu çözümüyle Amsterdam Boat Show’da da “En İyi Ürün” seçilmiş.
Sistem yumuşak ve sert canlıların yaşam döngüsünü kesintiye uğratarak çalışıyor. Canlıların çoğalması yetişkinlerin larva veya alg sporlarını suya bırakmasıyla ortaya çıkıyor. Bu mikroorganizmalar tutunacak sert bir yüzey bulana kadar suda serbestçe yüzüyor. Bir GRP veya metal gövde larvaların sağlam bir tutunma yaratabileceği küçük yüzey bozukluklarıyla ideal dengede bir yüzey oluşturuyor. Fakat mikroorganizmalardan biri Finsulate kaplamanın dikenli naylon kıllarıyla karşılaştığında liflerin hareketi dengesiz bir yüzey yaratıyor ve larva daha iyi tutunabileceği bir şey aramak için yüzeyden ayrılıyor.
Çevre Dostu Karina Koruma yazısının devamını Ekim sayımızda okuyabilirsiniz.