Zehirli boya testi

Zehirli boya testi

Biyosit içermeyen en yeni zehirli boyaları geleneksel bakır bazlı boyalarla karşılaştırıyoruz.

Teknenizin karinasını deniz canlılarının tutunmasından korumak yalnızca görsel yönden önem teşkil etmekle kalmıyor; çok küçük miktarda yosun ve kekamoz bile performansta, daha da önemlisi yakıt verimliliğinde belirgin farklar yaratabiliyor. Diğer yandan, zehirli boyaların içinde bulunan biyosit miktarını sınırlayan çevre koruma kanunu ve uygulama ve sökülmesiyle ilgili kurallar giderek sıkılaşırken, endüstri karinaya musallat olan küçük canavarları kontrol altında tutmanın yeni çözümlerini aramak zorunda kalıyor.

Kirliliğe neden olan canlıların karinaya tutunmalarını önlemek için silikon ve nano-partiküller kullanan boyalara ticari gemilerde giderek daha sık rastlanıyor, fakat bunların daha düşük yoğunlukta kullanılan özel teknelerde nasıl çalışacakları ve birbirlerine ve daha geleneksel bakır bazlı boyalara kıyasla nasıl performanslar verdikleri konusunda veri az. Bunu görebilmek için sekiz ürünün su üzerinde denendiği bir test gerçekleştirmeyi önerdik. Bu ürünlerin üçü bakır içermeyen ve canlıların karinadan koparak düşmelerini kullanan boyalar ve biri çevre duyarlılığının çok daha yüksek olduğu öne sürülen uzun süreli reçine bazlı bir bakır uygulaması. Diğer dört ürün ise geleneksel bakır bazlı, aşınan türden zehirli boya.

Zehirli boya testi - Yüzey seçimi

TEST YÜZEYİ SEÇİMİ

Practical Boat Owner dergisiyle birlikte çalışarak uygun bir test ortamı bulmaya çalıştık. Amaç yarı deplasman gövdeli bir özel tekneyi uygun zorlu bir konumda denemekti. Tekne canlıların tüm etkilere dayanıklı bir katman oluşturmalarına olanak vermeden kopması için gerekli hareketi sağlayacak kadar düzenli kullanılıyor, ancak boyaların ne kadar iyi çalıştıklarıyla ilgili gerçekçi olmayan bir izlenim yaratmaması için çok da düzenli veya çok yüksek hızda kullanılmıyor olmalıydı.

PBO’nun İngiltere’de 20’den fazla noktada yaptığı son zehirli boya testine göre, Solent ülkenin en yüksek karina kirliliğine yol açan sularından biri. Tesadüfe bakın ki deniz elektroniği üreticisi Raymarine’de Solent sularında en yeni cihazlarını test etmek ve sergilemek için Raymariner adlı 2008 model bir Hardy Commodore 42 bulunduruyor. Tekne haftada üç veya dört kez kullanılıyor ve genellikle yılda bir kez kirlenmenin çoğuyla baş edebilen bakır bazlı aşınan tip zehirli boyayla boyanıyor. Tekne yöneticisi Neil Millerchip bu yılın şubat ayında talebimize olumlu yanıt veriyor. Raymariner kısa bir süre önce karaya çekilmiş ve zehirli boya uygulanmış, “Fakat bulunduğumuz yerde deniz canlıları çok hızlı yayıldığı için altı ayda bir karaya çekerek karina temizliği yapmamız gerekiyor” diyor Millerchip.

Test teknemiz de bulununca zehirli boya tedarikçileriyle yeni çevre dostu ürünleri tanımak için temasa geçiyoruz. Testimiz için çevreye daha duyarlı olduğu öne sürülen ürünlerden temin etmeye hazır yalnızca dört firma bulabiliyoruz. Bunlar Hempel, Seajet, Ceramic Pro ve Coppercoat.

Zehirli boya testi yazısının devamını Kasım sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi abone olarak ya da Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.