Azimut S6

Azimut S6

Cömert yaşam alanlarıyla bir araya gelen mükemmel abrama ve performans: Azimut S6… Azimut kuralları yeniden mi yazıyor?

Azimut’un bu üç makineli canavarların ilki olan 55S’i 2012’de üretmesinin üzerinden sekiz yıl geçti ama heçi açıp makine dairesinde yan yana sıralanmış üç IPS600’ü gördüğümüzde duyduğumuz hayranlığı hâlâ hatırlıyoruz.

Merakımızı uyandıran ilk şey bunları nasıl olup da buraya sığdırdıklarıydı. Aralarında kağıt kalınlığında bir açıklık vardı, üstlerindeyse neredeyse hiç boşluk yoktu. Merak ettiğimiz ikinci şey ise bunun nedeniydi. Üç küçük dizel makine ve pod drive’larının aynı gücü sağlayacak iki büyük makineden daha hafif olması ve yakıt verimliliği sunması mümkün görünmüyordu. Gelin görün ki bunu bir şekilde mümkün kılmışlardı.

Azimut, orijinal S modelin uzantısı olarak geliştirilen yeni Azimut S6’da üç makine konseptini tekrarlıyor ancak -bir şekilde- yalnızca 2inç daha geniş olan gövdeye, bir büyük model makineleri donatmayı başarmışlar. Bu cesur kararın nedenini merak ediyorsanız Volvo’nun da katkısı olduğunu söyleyebiliriz: IPS 600’ler artık üretilmiyor.

IPS600’ün 5.5 litresi yerine, her biri 7.7 litre deplasmana sahip olan IPS700’lerin montajı makine dairesinde yapılmış gibi duruyor. Bırakın etraflarında hareket etmeyi, burası çok havasız. Ortadaki makine gövdenin V yatağında yer alıyor, botun yeriyle arasında yalnızca birkaç santim var.

550hp’lik bu motorlar eşdeğer bir çift 800hp IPS1050 ile kıyaslandıklarında, ağırlık ve verimlilik açısından üç makine yerine iki makine olması 55S’te olduğu kadar ikna edici gözükmüyor. Güç-ağırlık oranı göz önüne alındığında hâlâ daha üstün olsalar da bu fark çok büyük değil. Ayrıca sarfiyatları da biraz daha fazla. Ancak mühendislikle ilgili düşünülmesi gereken başka şeyler de vardı.

Mesela, daha kısa makinelerin, tabii ki daha kısa bir makine dairesine ihtiyaç duyması gibi. Bu da, gövdede kamara ve banyolar için daha fazla alan ayrılabilmesi anlamına geliyor.

ALAN YARIŞI

S6’nın alt kat yerleşimi 55S ile neredeyse aynı. Makine dairesinin bölmesi aynı yerde, 60 santimlik ekstra gövde uzunluğunun tamamı daha büyük makinelere ev sahipliği yapmak üzere kıçta. Dolayısıyla bir önceki modelde olduğu gibi vasatta yer alan L şeklindeki master suit oldukça rahat, geniş bir zemin alanına, verev yerleştirilmiş çift kişilik yatağa, oldukça büyük bir dresuar ya da tercih edilirse iki kişilik bir kahvaltı masasına ve iskele tarafta duş bölümü bulunan banyoya sahip. Tavan yüksekliği 1.90m ve teknenin diğer bölümlerinden biraz daha alçak ancak yatağı 1.93m x 1.62m ve yanda bulunan kullanışlı dolaplara ek olarak iki tane harika askılık dolabı var. Bu cazip görünecek şekilde tasarlanmış bir kamara ama aynı zamanda kullanışlı ve ferah: Yan yana sıralanan dikdörtgen pencereler uzun zamandır Azimut tasarımının alametifarikası olsa da hâlâ hem içeriden, hem de dışarıdan bakıldıklarında hoş gözüküyorlar.

İLETİŞİM: Azimut Türkiye (Karina Marine Group)

Azimut S6 test seyri yazımızın devamını Haziran 2020 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi abone olarak ya da Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.