Beden sağlığı için kaliteli bir uyku en az sağlıklı beslenme ve spor kadar önemli. Kaliteli bir uyku içinse yatak şart. Peki teknenizdeki yatağınızı baş düşmanı neme karşı nasıl koruyacaksınız? Çözüm FlexiMatt lata sisteminden geçiyor.
Röportaj: Kadir Pirasoğlu
Yataklar kullanıldığı süre içerisinde insan vücudundaki teri içerisine çeker. Havalandırılmayan yataklar yavaş yavaş küflenmeye, yeşillenmeye ve bakteri üretmeye başlar. Tekneler yılın uzun bir bölümünü denizde geçirdikleri için neme daha fazla maruz kalırlar. Nemi teknelerden uzak tutmak zordur. Fakat hastane ve ev yataklarında sıklıkla karşımıza çıkan lata sisteminin sağladığı hava sirkülasyonu sayesinde nemi yataktan uzak tutabilmek mümkün.
Avrupa ve Amerikalı teknelerde kullanılan lata sistemi 1998 yılından beri Marmaris’te faaliyet gösteren; teknelere her türlü döşeme, tente, güneşlenme minderleri gibi aksesuar üretimi yapan Karabulut Döşeme’nin ürün araştırma ve geliştirme süreci sonunda FlexiMatt adıyla Marmaris’te üretilmeye başlandı. Tekne sahiplerinin de internet sitesi üzerinden sipariş verip, kolayca teknelerine uygulayabilecekleri sistemin ayrıntılarını Karabulut Döşeme işletme sahibi Yasin Karabulut ile konuştuk.
Lata sistemini teknelerde uygulamak nereden aklınıza geldi?
İşin içinde olunca insanın algısı açılıyor. Müşteri kitlemizin yüzde 90’ı yabancı, böyle olunca genelde yabancı teknelere yönelik işler yapıyoruz. Gelen teknelerin yüzde 80’inde lata sistemleri var. Tekne Amerika’dan da gelse, Almanya’dan da gelse ve sistemler farklılık gösterse de aynı amaca yönelik üretilmiş lata sistemleri kullanılıyor. Türkiye’de böyle bir sistemi teknelere uygulayan olmadığı için denemeye karar verdik ve ilk üretimlerimizi geri bildirim alabileceğimiz tanıdık teknelere ve müşterilerimize verdik. Denemelerini istedik. Kullananlardan olumlu görüşler alınca FlexiMatt Lata Sistemi adıyla üretimine başladık.
FlexiMatt lata sisteminden bahseder misiniz?
Ürün tahta ve plastiklerin birleşiminden oluşuyor. Plastik parçalar lataları birbirine bağlamak için kullanılıyor. Tahtaların üzerindeki vidalar plastiğin tahtadan çıkmasını engelliyor. Normalde yatak, altındaki tahtayla temas ediyor. Direkt tahtayla temas eden yatakta zamanla nemle birlikte küf ve yeşillenme olabiliyor. Hem süngerin alt tarafı bozuluyor hem de bakteri ürüyor. Lata sistemi sayesinde yatakla altındaki tahta arasında üç santimlik bir boşluk elde ediyoruz ve bu boşlukla birlikte alt tarafta hava sirkülasyonu sağlıyoruz. Aslında sistem sıklıkla hastane yataklarında ve evlerde uygulanan sistemle aynı özelliğe sahip.
Röportajın devamını Aralık 2017 sayımızda okuyabilirsiniz.