Özgün çizgisi ve kişiselleştirme seçenekleriyle kendini dünya sularında kanıtlayan Alen Yacht’ın yeni modeli 45 ile deneme seyrine çıkıyoruz.
Yazı: Kadir Pirasoğlu
2007 yılında deniz tutkunu Alp Özcan tarafından Tuzla’da kurulan Alen Yacht, 42 ilâ 68ft arasında, kişiye özel tekneler üretiyor. Kurulduğu günden bugüne üretilen ve sahiplerine tesllim edilen 53 teknenin sekizi Türkiye’de, diğerleri Avrupa başta olmak üzere, Amerika, Karayipler, Ortadoğu ve Rusya gibi yabancı sularda seyrediyor. Kısa sürede özellikle Avrupa’da başarılı bir satış grafiği yakalayan firmanın güneydoğu Fransa’da Saint-Tropez’de de satış ofisi ve tersanesi bulunuyor. 2000 m2’lik tersanede hem kendi teknelerinin, hem de farklı teknelerin bakım-onarım ve refit işleri yapılıyor.
Haziran ayında tamamlanarak suya indirilen yeni model Alen 45’in deneme seyri için firmanın davetlisi olarak Tuzla Viaport Marina’dayız. İç ve dış yaşam alanlarında Alen Yacht CEO’su Alp Özcan imzası taşıyan tekneyi kendisiyle birlikte inceleyip, gerekli bilgileri aldıktan sonra birlikte Tuzla açıklarında seyre çıkıyoruz.
DONANIM
Kendine özgü çizgileri bulunan Alen 45, hardtop ve open seçeneğiyle üretiliyor. Hafif ve dayanıklı bir gövdeye sahip teknede gövde ve üst binada tüm kompozit ve polyester parçalar infüzyon teknolojisiyle dökülüyor. Gövdede kompozitle birlikte AIREX Core köpük teknolojisi kullanılıyor. Böylece üretim sırasında polyester yüzde 50 oranında daha az kullanılıyor ve ortaya daha hafif bir tekne çıkıyor. Hafif olduğu için daha küçük makineler kullanılabiliyor ve bu da yakıt tasarrufu sağlıyor.
Modellerde koyu renk tercih ediliyor. Fakat isteğe göre her renkte boya uygulanabiliyor. Alen Yacht tüm teknelerini matlaşma ve soluk bir görüntü oluşmasına karşı jelkot yerine boyalı olarak üretiyor. Boyama özel odalarda basınçla yapılıyor ve üzerine koruma cilası atılıyor. Teknede kullanılan tüm metaller paslanmaya karşı, krom malzemeden el yapımı ve özel olarak üretiliyor. Tüm süreçleri tamamlanan bir teknenin üretimi yaklaşık 3.5-4 ay sürüyor.
GÜVERTE
İskele bordadan pontona bağlı Alen 45’e tik kaplı sabit yüzme platformundan geçiyoruz. Yüzme platformu isteğe göre hidrolik olarak da tercih edilebiliyor. Kıçta rahatlıkla üç kişinin güneşlenebileceği, geniş güneşlenme minderi; hemen ilerisinde barbeküsü, eviyesi, buzdolabı ve buz yapıcısı olan dolaplı bir wet-bar yer alıyor. Yemek masası ve oturma grubu vasata yerleştirilmiş. Bir güneşlenme alanı da ön güvertede bulunuyor. Güneşlenme alanlarının üstü gölgelikle kapanabiliyor. Bölümler arası ve güverte yan yürüme yolları geniş. Tik yemek masası bir sabit parçayla iki kanattan oluşuyor ve katlanabiliyor. Masa açık kullanılmadığında kanatların altındaki tutamaklar saklanabiliyor. Dümen mahallinde her türlü detay düşünülmüş. Volvo Penta ile senkronize çalışan, Garmin’in 17 inç’lik çok fonksiyonlu ekranı dümencinin işini kolaylaştırıyor.
ALEN 45 – TEKNİK ÖZElLİKLER
Tam boy 13.70m (44ft 11in)
En 4.10m (13ft 5in)
Su kesimi 1.00m (3ft 3in)
Deplasman 12 ton (26.455 lbs)
Yakıt kapasitesi 1200 litre (317 galon)
Su 400 litre (105 galon)
Makine Çift 435hp Volvo IPS 600
Maksimum sürat 38.3 knot
Misafir kapasitesi 12
Başlangıç fiyatı 520 bin Euro
Gövde Kompozit ve AIREX – Core köpük teknolojisi
Tasarım/İnşa Alen Yacht
Alen 45 test yazının devamı Temmuz 2017 sayımızda..