Deneyimli bir ralli pilotu ve iş adamı olan Ercan Kazaz’ın 80’li yılların sonunda kurduğu Atölye Kazaz, otomobil sektörüyle başlanan yolda marka pazarlamasıyla yakaladıkları başarıyı denizcilik sektörüyle devam ettirmek istiyor.
Röportaj: Kadir Pirasoğlu
Kariyerinde dört Türkiye, bir Balkan Ralli Şampiyonluğu, bir Türkiye Pist Şampiyonluğu ve bir de Türkiye Ralli Super 1600 Şampiyonluğu bulunan tecrübeli rallici Ercan Kazaz, 1989 yılında kurduğu Atölye Kazaz ile otomobil sektöründe önemli işlere imza attı. Firma yarış pilotlarının ve sponsorların her iki yönlü hizmet alabildiği A’dan Z’ye anahtar teslim projelerle otomobil sektöründe Mazda, Citroen ve Subaru gibi markalara hizmet verdi. Burada kazanılan tecrübeyi farklı sektörlere de taşıyan ve marka pazarlaması konusunda uzmanlaşan Atölye Kazaz, günümüzde Amerikalı ünlü ayakkabı markası Dexter’in lisanslı üretim hakkını ve Fransa’nın marin sektörüne yakın tekstil grubu TBS’nin dağıtım organizasyonunu başarıyla sürdürüyor.
Denizcilik sektörüne bu yıl İtalyan markalar Sundeck Yachts ve Ice Yachts ile hızlı bir giriş yapan firma, eylül ayında Tuzla’da ilk fuarını gerçekleştirdi. Atölye Kazaz’ın kurucusu Ercan Kazaz, deneyimli yöneticileri; Satış Müdürü Murat Leki ve Pazarlama ve İletişim Direktörü Meltem Kazaz ile firmanın denizcilik sektörüne giriş sürecini, temsilciliğini üstlendikleri markalarını ve sektördeki hedeflerini konuştuk.
Tekne sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz?
Ercan Kazaz: Atölye Kazaz olarak yarış geçmişimiz olduğu için mekanik ve karbon kevlar konularından iyi anlıyoruz. Murat, uzun yıllar birçok tersane projesinin içinde bulundu ve Türkiye Offshore Şampiyonası’nın önemli aktörlerindendi. Biz performanslı tekneleri seviyoruz. Sürat anlamında performanstan ziyade paranın karşılığı olan performansla ilgileniyoruz. Portföyümüze almaya çalıştığımız markalar insanların sadece bir teknem olsun düşüncesiyle yaklaştığı markalar olsun istemiyoruz. Şu anda trawler olarak İtalyan Sundeck Yachts, yelkenlideyse yine bir İtalyan tersane Ice Yachts ile anlaştık. Firmaları seçerken kaliteli butik üretim yapanları tercih ediyoruz.
Sundeck ve Ice Yachts ile yollarınız nasıl kesişti?
Murat Leki: Senelerdir Ercan’ı fuarlarda kendisi için tekne ararken görürdüm. Sonunda kendine uygun bir tekne olan Sundeck’i bulup görüşmüş. O tekne almayı düşünürken ona temsilcilik teklifinde bulunmuşlar.
Ercan Kazaz: Evet, görüşmemiz sırasında ‘teknelerimizi satmayı düşünür müsün?’ diye sordular. Bir anda beni mümessil profillerine uydurunca bir hafta sonu Meltem’le tersaneyi ve tekneleri görmeye gittik. Üretim süreçleri, kaliteleri içimize sinince de mümessillik görüşmesini tamamladık. Ice Yachts ile de yolumuz benzer şekilde kesişti. Cannes fuarında bir gün iş için pontonlar arasında Ice Yachts’ı gördüm. İnanılmaz karbon detaylara sahip, dışı ayrı içi ayrı güzel bir yarış teknesiydi. Tekneyi çok beğendim. Sohbet sırasında bir de 61ft katamaranın üretimini bitirmek üzere olduklarını duyunca kendimi Milona’da tersanede buldum. Bu teknede istediğimiz çizgide bir katamaran olunca birkaç hafta sonra Genova’da firmayla masaya oturduk ve anlaşma sağladık.
Atölye Kazaz röportajının devamını Aralık 2017 sayımızda okuyabilirsiniz.