Bavaria C46 seyir testi

Bavaria C46 seyir testi

Bavaria ikinci nesil C serisi modeli 46 ile daha geniş yaşam mahali ve daha iyi performans vadediyor.

Geniş başkesitli teknelerin pruva denizlerinde rahatsız edici derecede baş vurduğu  düşünülür. Ancak bu durum her zaman böyle değildir çünkü tekne yan yattığında gövdenin su altında kalan kısmı şekil değiştirir ve alttaki düz kısmını dalgalara göstermez. Buna karşılık V formlu geleneksel gövde tasarımları dikey konumda dalgaları kolayca yararken, tekne yattığında dalga tepelerini aştıktan sonra suya neredeyse tamamen düz bir yüzey gösterdiklerinden çok daha kötü bir dalgaya çarpma hareketi yaşanabilir.

Bavaria’nın yeni alametifarikası V baş bodoslama formu, baştaki master süitte daha geniş bir hacim sağlarken form dengesini de güçlendiren çok daha dolgun başkesitler yaratıyor. Maksimum en neredeyse belirgin çenelerin bulunduğu en arka kısma kadar taşınıyor. Bu çok yüksek form dengesi ve mükemmel yelken taşıma yeteneği yaratan bir kombinasyon.

Tek dümen palası çok doğrudan, hafif ve dengeli bir dümen hissi sağlıyor. Dümen konsolları çok iyi tasarlanmış; büyük MFD’ler ve yanlarında farklı ekranlar için yer ayrılmış. Burada kullanılan açılarla flok orsa yakasının çok iyi görülebildiği dışa yakın konumda oturduğunuzda ekranlar kolayca izlenebiliyor. Sarma sistemli anayelken ve yüzde 106 flokla, 8-10kt rüzgâr ve 45 derecelik gerçek rüzgâr açısında süratimiz 6kt’ın biraz üzerinde.

Üst bina üzerine donatılmış ikili anayelken ıskota sistemi, dümenin hemen önündeki vinçlerle kontrol ediliyor ve elektroniklere kolay ulaşılabiliyor.
Üst bina üzerine donatılmış ikili anayelken ıskota sistemi, dümenin hemen önündeki vinçlerle kontrol ediliyor ve elektroniklere kolay ulaşılabiliyor.

BAVARIA C46’NIN İDARESİ

Günümüz teknelerinin çoğu hafif havalarda şaşırtıcı seviyede iyi yelken yaparken Bavaria C46’nın gerçekten canlanması için 10 knot gerçek rüzgâr süratine ihtiyaç duyduğunu hissediyoruz. Ancak bu noktada teknenin hareketi daha dengeli hale geliyor. Tek istisna Code 0 ile dar açılarda apaz seyrinde yaşanıyor. Burada kemerenin hemen gerisindeki 8-10 knot gerçek rüzgârda 7kt’ın hemen altında seyir yapabiliyoruz.

Test teknesinde sarma sistemli anayelken ve flok bulunuyor. Her ikisi de Elvstrom tarafından yüzde 95’i geri dönüştürülmüş polyester ve sağlamlıkla esneme direncini yükselten yüzde 5 Dyneema ile üretilen bir kumaştan yapılmış. Bavaria bu tekne için fiyatın klasik polyester lamineyle aynı olduğunu ancak daha sağlam ve Dyneema içeriği sayesinde yelkenlerin yük altında daha az esnediğini belirtiyor.

Güngörmez yakasını destekleyen dikey balenler anayelkene çok iyi bir form kazandırıyor ve içbükey güngörmezli balensiz yelkene kıyasla oldukça faydalı bir alan artışı sağlıyor. Daha küçük bir oto-tramolalı flok seçeneği olmasına karşın bu ilave alan şüphesiz teknenin başarılı yelken kontrolü karakteristiğine katkıda bulunuyor. Tam balenli anayelkenle donatılmış teknelerde yüzde 5 daha fazla yelken alanı var, bu nedenle hafif havalarda orsa seyrinde bile daha iyi performans sergilemeleri bekleniyor.

Bavaria C46 test yazısının devamnını Ağustos 2024 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi dijital platformda okumak isterseniz IOS uygulamamızdan abone olabilirsiniz.