Beneteau Oceanis 41.1

Beneteau Oceanis 41.1

Beneteau Oceanis 41.1

Beneteau, geleneksel gezi sınıfı yelkenli teknelerini yenilemeye devam ediyor. Tersane yenilikçi bir yaklaşımla tasarladığı Oceanis 41.1 ’de dört farklı yerleşim planı sunuyor.

Yazı: Kadir Pirasoğlu Fotoğraflar: Batuhan Kıran
Fransız tersane Beneteau, Oceanis serisinde en çok ilgi gören başlangıç grubu gezi tekneleri 35, 38 ve 41 modellerini yeniledi. 2015 Aralık ayında suya inen, Paris Boat Show’da dünya prömiyeri yapılan Oceanis 41.1’i geçen sene şubat fuarında görmüş ve seyir performansı için test listemize almıştık. 11. CNR Avrasya Boat Show öncesi Beneteau Yelkenli Tekneler Satış Müdürü Serkan Şahin’le Tezmarin’in İstanbul Viaport Marina’daki servis merkezinde buluşup, kısa bir brifingin ardından deneme seyrine çıktık.

RAHAT GÜVERTE TASARIMI

Güçlü ve keskin hatlara sahip teknede iskele ve sancak olmak üzere çift dümen pedestalı bulunuyor. Bu tasarım dümenciye iyi bir görüş açısı ve rahat kullanım imkânı sağlıyor. Tekne seyir performansını artırmak için çeneli ve geniş bir gövdeyle tasarlanmış. Standart donanımda klasik anayelken ve cenovayla donatılan Oceanis 41.1’de sarma anayelken, flok ya da otomatik tramolalı jib yelken seçenekleri de sunuluyor. Test teknemiz sarma yelkene ve otomatik tramolalı jib’e sahip ve üç vinci bulunuyor. Anayelken açma-sarma ve iskotada kullanılan vinç elektrikli olarak da tercih edilebiliyor. Balon ya da Code-0 yelken kullanacaklar için dördüncü vince ihtiyaç duyuluyor. Kendinden tramolalı cenova tekneye sert havada ya da yalnız yapılan seyirlerde kolay manevra yapma becerisi kazandırıyor. Anayelken arabası havuzluktaki fiber sabit arch üzerine yerleştirilmiş. Böylece havuzlukta ray ve araba kalabalığı olmadığı için rahat bir kullanım alanı yaratılırken, salon giriş kapısının kapağı da maksimum seviyede ileri alınmış.
Beneteau Oceanis 41.1
Havuzluk masası standartta fiber; belli paketler ya da opsiyonlar dahilinde tik olarak sunuluyor. Çevresine 4-5 kişi rahatlıkla oturabiliyor. Masa içerisinde 35 litrelik buzdolabı hacmi bulunuyor. Elektronikler tercihe göre alınabiliyor. Gps, chartplotter, otopilot gibi cihazlar artık teknelerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Dümen pedestallarının her iki tarafında 7 inçlik GPS ekranları var. İskele dümen tarafta rüzgâr ve yön bilgilerinin bulunduğu tridata göstergesi bulunuyor. Hız, derinlik, su sıcaklığı buradan gözlemleniyor. Teknemizde olduğu gibi havuzluk masasının önüne, her iki dümenden de görülebilecek şekilde 12 inçlik bir GPS ekranı da yerleştirilebiliyor. Bu ekran AIS, otopilot ve radarla uyumlu kullanılıyor.

Yazının devamı Mart 2017 sayımızda..

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.