En sıkı tek gövdeli tutkunlarını bile taraf değiştirmeye ikna edebilecek Bluegame’in son kreasyonu, bir çok gövdelinin avantajlarını eksiksiz bir şekilde sunmayı vadediyor. MBY İngiltere editörü Hugo Andreae bunu ne kadar başardığını görmek için Bluegame BGM75 ile test seyrine çıkıyor.
Bluegame farklı olmakla övünüyor, reklam sloganları “For Bluegamers Only” (yalnızca Bluegame taraftarları) bile modellerinin herkes için olmadığını vurguluyor. Revize edilecek Marka, BG74’ün devrim niteliğindeki kıça bakan master süiti ve BGX65’in iç/dış beach club gibi son yılların en cesur ve heyecan verici tasarımlarından bazılarını doğurmuş. Ancak bu yeni BGM75 tartışmasız bugüne dek oynadığı en büyük kumar. Model yalnızca Bluegame’in (ve ana firma Sanlorenzo’nun) ilk çok gövdelisi değil, aynı zamanda çok gövdeli gibi görünmemesi için üç yıl ve milyonlarca Euro harcanmış.
En öncelikli varlığını gizlemeye çalışan bir motor-katamaran yeni alıcılar kazanmanın akla gelen bir yolu değil, fakat bu görünüşte çelişkili öncülün arkasında sağlam bir mantık var. Şimdiye dek, daha iyi yakıt verimi, daha dengeli bir platform ve su hattının üzerinde olağanüstü hacimler gibi bilinen çift gövdeli avantajları daha yüksek bağlama ücretleri, kutu benzeri görünüm ve güverte altında daha küçük kamara alanları gibi eşit sayıda dezavantajla dengeleniyordu. Bluegame yeni BGM75’in tüm bu istenmeyen özellikleri yenerken olumlu özellikleri koruduğunu öne sürüyor. Diğer bir deyişle, marka en kuşkulu tek gövdeli tutkunlarına bile çekici gelecek bir çok gövdeli yaratmış.
BİRLEŞEN İKİLİ
Bu yeni “monocat” tasarımının başlangıç noktası teknenin 22,70 metre tam boyunun yüzde 35’ine tekabül eden 8,15 metrelik görece mütevazı eni. Geleneksel katamaran tasarımları genellikle yüzde 50 civarında bir en-boy oranına sahipler. İki kat genişlikte bir yere gerek duymak yerine büyük tek gövdelilerin çoğuyla aynı boy bağlama yerine sığabilmesinin yanında, bu özelliği iki gövde arasındaki boşluğu daraltarak gövdelerin alışılmıştan daha derin bir köprü güverteyle birleştirilmelerine olanak veriyor.
Bu sayede kamaralar gövdeler arasındaki boşluğa itilebildiğinden suyun birkaç kademe üzerinde buluşuyorlar. Özünde bu alt güverte yaşam yerlerinin çok daha dar iki gövde içine sıkışmasındansa, 8,15 metre enin tamamına yayılması anlamına geliyor.
Normalden geniş salon, flybridge ve güverte alanlarıyla bir araya geldiğinde bu tasarımın 90ft boyda bir tek gövdeliyle aynı yaşam alanı seviyesini ek işletme maliyetleri olmadan sunduğu belirtiliyor. 300 saatlik makine çalışması sonrasında Bluegame BGM75’in bir çift daha büyük 1200hp MTU ile tahrik edilen 90ft deplasman gövdeli bir tekneye kıyasla 66 bin litre yakıt ve 175 ton CO2 tasarrufu sağladığını öğreniyoruz.
Bluegame BGM75test yazısının devamnını Mayıs 2024 sayımızda okuyabilirsiniz.