Bot deyip geçme

Bot deyip geçme

Servis botlarının bakımıBotlar, gün geliyor tekne sahibinin eli kolu oluyor. Boyları ve manevra kabiliyetleriyle tekne sahibinin ihtiyaçlarını karşılayan botların kötü günde sizi yarı yolda bırakmasını istemiyorsanız onlara gereken özeni gösterin.

Hazırlayan: Kadir Pirasoğlu

Şişme botlar, kuşkusuz teknenin vazgeçilmezi. Onlar sayesinde tekneyle erişemediğiniz koyları keşfedebilir, su sporu aktivitelerine katılabilir, demir yerinden ya da şamandıradan sahile ulaşabilirsiniz. Tekneden halatların alınmasında ve demir atılırken çok yararlı oldukları gibi acil durumlarda cansalı olarak da kullanabilirsiniz. Ancak periyodik bakımlarını ihmal ettiğiniz takdirde ciddi bir sorun kaynağına da dönüşebileceklerini de unutmayın. Emniyetli seyirler için bu önerilere kulak verin.

ŞİŞME BOT NASIL SEÇİLMELİ?
Tekneniz için bir şişme bot almaya karar verdiniz. Öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Bunu yaparken şu sorular yardımcı olacaktır. Nerede ve ne amaçla kullanacağım? Taban özellikleri nasıl olmalı? Ne kadar büyük ve ne hızda bir bota ihtiyacım var? Bu basit soruların yanıtı doğru karar vermenize yönlendirecektir.

NEREDE VE NE AMAÇLA KULLANACAĞIM?
Seçeceğiniz botu gezi amaçlı ya da teknenizde servis botu olarak kullanacaksanız tercihinizi Yumuşak Şişme Bot’tan yana kullanabilirsiniz. Bu botlar katlanır veya şişme taban özelliğine sahiptirler. Hafif ve durgun sular için uygundur. Eğer açıkdenizde kullanacak bir bot arıyorsanız tercihiniz Sert Şişme Bot (RIB) olmalıdır. Ağır ama dalgalı denizler için uygun ve dayanıklı olacaklardır.

TABAN ÖZELLİKLERİ NASIL OLMALI?
Şişme botlar üç temel kısımdan oluşur; yüzerliği sağlayan hava tüpleri, taban ve motorun takıldığı ayna. Taban seçimi botun boyutları ve kullanım amaçlarına göre yapılmalıdır.
Şişme taban: Kısa mesafeli kullanımlar için uygundur. Taban tamamen hava tüplerinden oluşur. Patlama riski diğer tiplere göre daha yüksektir. Küçük makine seçenekleriyle kullanılırlar.
Katlanır taban: Servis botu olarak kullanım için uygundur. Kolay taşınan ve saklanabilen bir yapıya sahiptir. V profilin sağlanabilmesi için tabana omurga yapacak şekilde bir tüp konumlandırılmıştır. Polyester tabana göre daha az dayanıklıdır.
Polyester taban: Büyük teknelere servis botu, ağır hizmet, ve açıkdeniz gezi amaçlı kullanım için uygundur. Güçlü makinelerle kullanılırlar. Karada taşımak için treyler gereklidir. Konforlu ve dayanıklılardır.

Yazının devamı Ağustos 2016 sayımızda..

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.