Büyülü Ada Bali

Büyülü Ada Bali

Büyülü Ada Bali

Mavinin ve yeşilin her tonuyla kuşanmış, tapınakların ve seremonilerin gündelik yaşamla iç içe olduğu, sıcakkanlı insanların renkli coğrafyası; Bali.

YAZI ve FOTOĞRAFLAR: Sema Akgün – Erhan Öztürk

Sıcakkanlı insanların, farklı dinleri iç içe yaşadığı bu renkli coğrafyada her zevke ve bütçeye uygun mekân ve gezi seçenekleriyle gezmeye, seyretmeye doyamadığımız yönleri, renkleri ve lezzetleriyle Bali’ye hayran kaldık.

Bali ’yi anlatmaya nereden başlamak daha doğru bilemiyoruz ama bizim dalış ve kara turumuzun tohumları, ünlü sualtı fotoğrafçısı ve fotoğraf hocası, sevgili Bülent Şelli sayesinde atıldı. Fakat maalesef hem tarihlerin uymaması, hem de yerel seçimlerin araya girmesiyle Bülent’le birlikte Bali Tulamben’de dalış yapmaya gidemedik. Ama bir kere aklımıza girmişti ve kendimizce nisan ayını uygun bulup gitmeye karar verdik. Matahari Resort’ta 10 günlük bir program oluşturduk.

Bali’ye kadar gitmişken kara turu yapmadan dönmek olmazdı. Hatta ay sonuna kadar olan süremize ünlü Borobudur ve Prambanan tapınağı için Yogyakarta gidişini bile sıkıştırdık. Özetle son haline göre gezimizi İstanbul-Jakarta-Denpasar uçuşu, 10 gün Tulamben’de dalış, 15 gün Bali gezisi, Denpasar’da Yogyakarta’ya uçakla geçiş, 5 gün Yogyagarta ve Türkiye’ye dönüş şeklinde planladık.

SUALTI CENNETİ TULAMBEN

Tulamben dalış tutkunları için tam bir sualtı cenneti. En önemli özelliği 2. Dünya Savaşı sırasında burada karaya oturmuş ve sonrasında da bir fırtınada batmış olan 124 metre uzunluğundaki ünlü Liberty Batığı. 5 ile 35 metre arasında bulunan bu batık geçen yıllar içinde çok çeşitli mercan ve balık türüne ev sahipliği yapmaya başlamış. Volkanik çamur kaplı sahillerin içinde rengarenk mercanları, çizgi film kahramanlarını andıran balıkları, aralara saklanmış makro çekime uygun küçücük canlıları ile sabah ve gece saatlerinde gelen Parrot balıklarıyla görsel şölen sunuyor.
Batığın yakınında bulunan ve arabayla 10-30 dakika mesafedeki birçok koyda çok çeşitli milimetrik canlı türleri bulunuyor. Biz bu turumuzda daha çok makro çekimler için dalış yaptık. Sualtı süresi ortalama 60-70 dakika olan dört gece dalışı dahil burada toplam 26 dalış gerçekleştirdik. Yine de burada gördüğümüz güzelliklere doyamadık. Kaldığımız tesisten ve rehberlerden oldukça memnun kaldık. Tek zorluk tüm Tulamben dalışları için geçerli olan ‘kıyıdan girme zorunluluğu’ idi. Tüm kıyının iri çakıl taşlarıyla kaplı olduğu düşünülürse giriş çıkış biraz zahmetli bir hâl aldı. Ama inanılmaz yardımcı rehberlerimiz sayesinde hiç zorlanmadık ve kameralarımızı da taşıdılar. Ayrıca suda kuşanabiliyor olmak işimizi kolaylaştırdı. Verilen hizmetlere göre kaldığımız Matahari Resort’ün rakamlarını oldukça cazip bulduk. Seneye tekrar ve daha uzun kalma dileğiyle buradan ayrıldık.

Bali gezi yazısının devamını Temmuz 2019 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.