Kolay gibi gözükse de demirleme bilgi, dikkat ve özen ister. Dikkatsizce yaparsanız sabah uyandığınızda kendinizi bambaşka bir yerde bulabilir ya da en kötüsü bir kayalığa çarpmış, karaya oturmuş, komşu tekneyi taciz ediyor olabilirsiniz. Deniz tabanının yapısı, zincirin ağırlığı ve boyu, rüzgâr ve dalganın yönüyle beraber diğer teknelerle aranızdaki mesafe ve ne kadar kaloma vereceğiniz demir atarken dikkat etmeniz gereken önemli unsurlar. Tabii demirin vira edilmesi de en az demir atma kadar önemli bir iş. Bu işi yaparken akü değerleriniz ne olmalı? Demir sıkışmışsa veya sert havalarda ırgat gücü demiri toplamaya yetmiyorsa neler yapılmalı? Bu ve bunun gibi demir atma ve vira etme işlemiyle ilgili birçok sorunun cevabını sayfalarımızda bulacaksınız.
Bu ay işleyeceğimiz bir diğer konu ise motoryatlarda manevra… Manevra donanımlarını düzgün kullanmak ve teknenin hareket kabiliyetini bilmek dar alanlarda işinize çok yarayacak. Marina pervanelerinin kullanımıyla ilgili önemli bilgilerin de bulunduğu sayfalarımızda ayrıca iki tekne arasından ayrılma ve bağlanma gibi zorlu manevralar hakkında kritik bilgiler yer alacak.
Demirinizi sağlam atın
Teknede tatil yapmanın en keyifli yanı ıssız koylar keşfetmektir. Marinalar ya da iskeleler konforlu görünse de, ıssız koylarda gecelemenin tadı farklıdır. Bu sayımızda demirleme hakkında pratik bilgiler vereceğiz.
Öncelikle, tanımadığınız bir bölgedeyseniz, harita incelenerek nerede demir atılacağı ve deniz tabanının yapısı belirlenmelidir. Önemli olan, demirinizin her durumda tabana tutunmasıdır. Sert kum veya yosunlu zeminler sizi zorlayabilir. Öte yandan kayalıklı bir zeminde, sıkışmış bir demir de yaşanabilecek tatsız durumların başında gelir. Bu tarz sıkıntılar yaşamamak için öncelikle deniz tabanını tanımlayan harita işaretlerini tanımak gerekir.
Donanım yeterliliği
Sıklıkla demirde kalmak tercih ediliyorsa zincirin boyu, çapı ve hatta demirin boyut ve ağırlığını artırmak düşünülebilir. 50ft’lik bir motor yat için en azından 25 kiloluk bir demir ve 90m uzunluğunda, 10mm çapında bir zincir önerilir. Bu donanım birçok durumda güvenlidir. Ancak önlem olarak 50m boyunda 14mm’lik bir halat eklemek de uygun olur. Baş tarafta ağırlık sorun yaratacaksa zincirin bir bölümü yerine halat kullanılabilir. Rüzgâr, akıntı ve gelgit yaşanan sularda seyir planlayanlar bu konuya daha çok özen göstermek zorundadır.
Demirleme yapılacak noktada farklı şartlar bulunuyorsa son karar rüzgâr ve dalganın yönüne göre verilmelidir. Akıntıyla rüzgârın ters yönde olduğu bir noktada demirde geçen saatlerin konforlu olması beklenemez.
Kaloma; denize bıraktığınız zincir ve halatın miktarıdır. Teknenin ağırlık ve hareketlerinden doğan kuvvetleri yatay kuvvetlere dönüştürerek demire aktarır. Bazı durumlarda da şok emilimini sağlayan bir süspansiyon görevini yerine getirir.
Demirleme manevrasına başlarken tekne, rüzgâr veya akıntıdan hangisi daha güçlü ise ona doğru yönlendirilerek ilerlenilir. Ardından tekne hareketsiz konuma getirilir. Teknenin tam olarak durduğundan emin olunduğunda boşaltma düğmesini kullanarak kontrollü şekilde veya kavaletadan boşlayarak serbest düşme yoluyla demir deniz tabanına döşenir.