Maritime Antiques, İzmir Aliağa’dan sökülen gemilerden başlayarak dünya çapındaki müzayedelere kadar her yerden deniz antikaları toplayan bir marka. Sahibi Ali Güler ile koleksiyonculuğunu, antikaları nasıl bulup hayata döndürdüklerini ve buldukları ilginç parçaları konuştuk.
Yazı: Betül Usta
İzmir Aliağa’da bulunan Maritime Antiques’in çalışma alanı deniz antikaları. Teknelerden, gemilerden çıkan seyir defterlerinden mobilyalara kadar akla gelebilecek pek çok parçayı bulup hayata döndürüp sergiliyorlar. Aliağa’da sökümü yapılan gemilerden toplanan parçalar koleksiyonun büyük bir kısmını oluşturuyor. Dünyanın farklı yerlerindeki koleksiyoncular ve müzayedeler de koleksiyonu genişletmek için büyük öneme sahip.
Maritime Antiques’in başındaki isim Ali Güler için deniz ve koleksiyon bir tutku. Hayatı deniz kenarında geçen 1988 İzmir doğumlu Güler’in koleksiyonculuğu çocukluk yıllarına dayanıyor. Çok küçük yaşlarda para, kartpostal gibi objeleri toplayarak koleksiyon yapmaya başlıyor. Gemi söküm firmalarına mekanik destek veren bir firmanın sahibi olan babası sayesinde, küçük yaşlarda gemilere çıkıp gezmeye, keşfetmeye başlıyor. “Bir anlamda gemiler benim için oyun alanı oldu. Gemilerde vakit geçirdikçe ihtişamlarına hayran kalmaya başladım. Kullanılan en küçük parçadan dev boyutlu makinelere kadar her şeyde bir ruh ve detay vardı ve beni etkilemeye başladı.”
Ulaşabildiği bazı parçaları toplamaya başlayan koleksiyoncu, bir yakının hediye ettiği vardiya saatini ve İspanyol tersane plaketini lise yıllarında odasının en görünen yerinde sergiliyor. Temelleri bu şekilde atılan koleksiyonculuğu üniversiteden sonra babasının şirketinde çalışmaya başlamasıyla hız alıyor.
Babasından şirketi devralan Güler, “Bu sırada kazandığım tüm parayla gemi parçaları toplamaya ve atölyemiz elverdiği ölçüde restore etmeye başladım. Bu işten inanılmaz keyif alıyordum. Elimde çok güzel bir koleksiyon oluşmaya başlamıştı ve gemi antikası artık benim için bir iş alanına dönüşüyordu” diyerek anlatıyor mesleğindeki ilk günlerini…
İzmir Aliağa’da ticari değerini kaybetmiş ve artık kullanılmayan gemilerin parçalanarak hurdaya ayrıldığı gemi söküm tersanelerinin bulunduğu alanda insanların gemilerden sökülen parçaları toplayıp mekânlarında kullandığını görüyor Güler. Fakat bazı değerli parçaların geri dönüşüm esnasında yok olup gittiğini fark ettikten sonra aklına kapsamlı bir işletme açma fikri geliyor. Maritime Antiques fikri bu noktada doğuyor.
“Denizcilik tarihine ışık tutan her şey korunmalı ve ihtiyaç duyan doğru kişilere ulaştırılmalıydı. Sadece ışıl ışıl parlayan fenerler, lombozlar değil bir geminin seyir defterleri, bir kaptanın not defteri, bir denizcinin şapkası, üniforması da değerliydi. Yıllar süren araştırmalar, bilgi birikimi ve ortak bilgi paylaşımıyla Maritime Antiques şu an dünyaca tanınan bir şirket haline geldi.”
Ali Güler, değerli bir obje buldukları zaman bu durumun herkesi etkilediğini, günler süren uykusuzluk yaşadıklarını, rüyalarına girdiğini ve alana kadar akıllarından çıkaramadıklarını söylüyor. Süreç gemi sahibiyle iletişime geçilerek başlıyor. Pazarlıkta anlaşma sağlandıktan sonra da, ekipler gemiye çıkıp parçayı söküyor. Parçayı, vinçler ya da iş makineleri yardımıyla gemiden indirip atölyelerine alıyorlar ve restorasyon süreci başlıyor.
Deniz kokulu antikalar röportajımızın devamını Şubat 2021 sayımızda okuyabilirsiniz.