Seri üretim gezi teknelerinde değişen sadece hacimler değil, tasarımcı ve yelkencilerin bunları nasıl kullandığı… Yachting World editörü Rupert Holmes, Fransız markanın yeni modeli Dufour 44’ü denizde inceledi.
Bir gezi teknesinde mükemmel bir salon için ne gerekir? Bunu teknede uzun süre zaman geçiren birine sorduğunuzda yanıtları güvenlikle ilgili olacaktır; en az bir çift seyirde kullanılabilecek yatakla rahat ve sıcak, çok sayıda tutamaklı ve büyük denizlerde savrulurken tehlikeli olabilecek açık geniş alanların olmadığı bir mekân. Ancak göreceğiniz gibi Dufour, Ardizio Design’ın rakiplerinden farklı yenilikçi bir iç mekân tasarlayabilmesi için kurallar kitabını bir kenara atmış.
Dufour 44’ün eylül ayında Cannes’daki resmi prömiyerinden birkaç ay önce La Rochelle’de prototip tekneyle yelken yapmıştık. Umberto Felci tasarımı gövdede, tekne eni hem güvertede hem de çene seviyesinde iyice öne taşınmış olsa da özellikle baş tarafta su hattının üzerinde çok geniş bir açı var, böylece hafif hava performansını geliştiren görece dar bir su hattı eni ve daha küçük bir ıslak alan yaratılıyor.
La Rochelle’deki Port les Minimes marinadan çıkar çıkmaz sadece 8kt gerçek rüzgârda orsa seyrinde bunun kazanımlarını görüyoruz. Bu hafif havalarda bile uzun süre 5kt sürati koruyoruz. Batı-kuzeybatı hava koridorunda biraz daha açık denize çıktığımızda rüzgâr 10 knot’a yükseliyor ve tekne sürati 6kt oluyor, rüzgâr 12 knot’a ulaştığında ise süratimiz 6,5kt. Seyir boyunca tekne 95 derece veya altında tramola atıyor.
KOLAY SÜRAT İÇİN DONATILMIŞ
Dufour test teknesinin kullandığı yüksek teknolojili ve sürdürülebilir Ekko opsiyonel yelkenlerin derinlik ve gücü arasındaki doğru dengeyi yakalamak için Elvstrom ile bolca çalışmış. Dufour 44’te yelkenler iyi oturuyor ve teknenin performansına yardımı açıkça görülüyor.
Felci tek ve çift pala seçeneklerini çalışmış ve ilkinin 25 knot üzeri rüzgârda tam armayla bile yeterli olduğuna karar vermiş. Bu çift palaya göre dümende daha iyi bir his sağlarken pala üzerinden akan pervane suyu sayesinde liman içi manevraları kolaylaşıyor. Bu ayrıca içeride saklama yerleri için daha fazla yer açan ve daha sade bir çözüm.
Gövde formu, dengenin tekne yatıp rüzgâraltı çene suya girdikçe hemen artmasını sağlıyor. Gerçek rüzgâr sürati bir bulut kümesinin önünde 14,5 knot’a yükseldiğinde tekne sürati 6,7-6,8kt civarına geliyor, yatma biraz artıyor, ancak bu eski tasarımların standartlarına göre çok fazla değil. Hâlâ oldukça konforlu bir şekilde yelken yapıyoruz ve hissedilen rüzgâr 18 knot’ın üzerine çıkmış olmasına rağmen camadana ihtiyaç duymaktan çok uzaktayız.
Deneme seyri boyunca teknede 10,2 ton deplasmanı yalanlayan doğrudan ve iyi tepki veren bir dümen hissi var. Dufour 44, iyice yük altındayken ıskotalara boş vermeden rüzgârdan açmaya kalktığımızda bile, pala hâlâ çok iyi tutunuyor ve dümene anında yanıt veriyor, bu 20-30 yıl öncesinin geniş kıçlı tek palalı tasarımlarından apayrı bir dünya. Rüzgâr 9kt’a düştüğünde gerçek rüzgârı 65-70 dereceye alacak şekilde açıyoruz ve buna rağmen konfordan taviz vermeden 7kt sürati koruyabiliyoruz. Asimetrik balonumuz olmadığından geniş apaz ve pupa seyrinde gerçekçi sürat potansiyelini ölçme şansımız olmuyor.
Dufour 44 test yazısının devamnını Ocak 2024 sayımızda okuyabilirsiniz.