Engelleri aşan kulaçlar: Tuna Tunca

Engelleri aşan kulaçlar: Tuna Tunca

20 yaşındaki otizmli yüzücü Tuna Tunca, yüzme tutkusu ve azmiyle son günlerde pek çok kişiye ilham oluyor. İzmirli yüzücü, sadece fiziksel zorlukları değil, aynı zamanda otizmin getirdiği sosyal ve duygusal engelleri de aşarak büyük başarılara imza attı.

Röportaj: Kadir Pirasoğlu

Çocukluktan beri suyla iç içe olan Tuna, ilk açık su yarışı Çanakkale Boğazı yüzme yarışında engelli kategorisinde ikincilik kürsüsüne çıkınca yüzme serüveni de şekillenmeye başladı. 2022 yılında antrenörü Mert Onaran ile Sakız Adası’ndan Çeşme’ye ilk uluslararası açık su geçişini gerçekleştirdi. 2023 yılında yine antrenörüyle Capri-Napoli Ultra Maratonu’nda ikili takım olarak 36 km yüzdüler ve en iyi takım kupasını kaldırdılar. Hep üstüne çok daha fazlasını koyarak gelişimini sürdüren Tuna’nın yeni hedefiyse Manş Denizi. Fransa ile İngiltere arasındaki yaklaşık 18,25 deniz millik parkur, dünyanın en zor yüzme rotalarından biri. Bu ay gerçekleşecek geçiş için Tuna uzun süredir hazırlanıyor.

Tuna’nın hikâyesi, otizmin bir engel değil, doğru destek ve kararlılıkla büyük başarılar elde edilebilecek bir farklılık olduğunu gösteriyor. Her bir adımı, yüz binlerce otizmli birey ve onların aileleri için umut ışığı oluyor. Bu yolda en büyük destekçisi annesi Gülnur Tunca ve antrenörü Mert Onaran ile Tuna Tunca’nın yüzmeye başlama sürecini, başarılarını ve hedeflerini konuştuk.

Tuna Tunca'nın en büyük destekçisi ailesi. (Annesi Gülnur Tunca-solda) Antrenörü Mert Onaran (Sağda)
Tuna Tunca’nın en büyük destekçisi ailesi. (Annesi Gülnur Tunca-solda) Antrenörü Mert Onaran (Sağda)

GÜLNUR TUNCA / ANNESİ

Tuna’nın yüzme yolculuğu nasıl başladı ve en büyük destekçisi olarak rolünüzden bahseder misiniz?
Tuna bebekliğinden beri suyla hep barışıktı, havuzda ya da denizde zaman geçirmeyi çok seviyordu. Bu bizim için çok belirleyici oldu. Erken çocukluk döneminde bu sevgisini daha çok sosyalleşme ve oyunla beceri kazandırma yönünde kullandık. Otizmli bireylerin ilgi alanları daha kısıtlı olur ama ilgi duydukları ve sevdikleri konularda mükemmel odaklanırlar ve en iyisini yaparlar. Biz de denizde olmayı seven Tuna’ya uygun ortamları yarattık ve bireyselleştirilmiş yüzme antrenman programlarıyla onun sporcu kimliği kazanmasına fırsat tanıdık. Aslında şartları farklı olan bir anne olarak, oğlum için yapmam gerekenleri yapıyorum sadece. Tuna’yla ilgili her konuya akılcı ve çözüm odaklı bakmaya çalışıyorum. Sanırım burada anne kimliğimi ikinci plana atıyorum, daha doğrusu modifiye ediyorum. Tuna da bunun ayırımını çok iyi yapıyor. Aslında ikimiz birlikteyken felsefemiz; ciddi işleri keyifle, keyifli işleri de ciddiyetle yapmak.

Otizmli yüzücü Tuna Tunca röportajının devamnını Eylül 2024 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi dijital platformda okumak isterseniz IOS uygulamamızdan abone olabilirsiniz.