Bir teknedeki en önemli güvenlik ekipmanlarından biri olan demir atmak ve demirleme teknikleri, her tekne sahibi veya kaptanının hâkim olması gereken konuların başında geliyor.
Teknenizde kullanılan demir sadece güzel bir koyda kısa bir molanın keyfini çıkarmanıza yardım eden faydalı bir araç değil, aynı zamanda bir makine arızası durumunda teknenizin kıyıya sürüklenmesini önleyecek yaşamsal önemde bir güvenlik ekipmanıdır.
Derinlik demirin deniz tabanına ulaşması için çok fazla olsa bile, demir ve zincir en azından sürüklenme süratinizi azaltacaktır. İlk işiniz uygun bir demirleme noktası bulmak olmalıdır. Herhangi bir yerel demirleme yasağı veya demirin takılabileceği bir kablo olmadığından emin olun, sonra haritalara bakarak deniz tabanının türünü öğrenin. Kum, çamur veya bunlardan birinin çakılla birleşimi demirin iyi tutmasını sağlayacaktır. Yosun demirin oturmasını ve sağlam tutmasını zorlaştırabilir, kayalıklarsa doğru noktaya rast geldiğinde harika bir tutma sağlar, ancak alırken çok ciddi zorluklar yaşayabilirsiniz.
Bundan sonra derinliği belirleyin. Zincirle derinliğin dört katı, demir ve halat karışımı için ise yedi katını öneriyoruz; geceleme yapılacaksa veya sert bir rüzgâr esiyorsa bu daha da artırılmalıdır. Zincirin beş veya 10 metrelik aralıklarla farklı renkli kablo bağları kullanılarak işaretlenmesi yerinde olacaktır. Böylece ne kadar kaloma verdiğinizi net olarak bilirsiniz.
Gelgit yaşanan bölgelerde demirleme süreniz boyunca yaşanacak çekilme ve yükselmeler de hesaba katılmalıdır. Seçtiğiniz noktanın diğer teknelere çok yakın olmadığından ve (bir süreliğine orada olacaksanız) rüzgâr veya akıntı nedeniyle tekne saldığında tehlikeli bir konuma gelmeyeceğinden emin olun.
Güvenli demir atma manevraları yazısının devamını Eylül sayımızda okuyabilirsiniz.