Hanse Yachts’a 55ft üzeri yelkenli tekneler pazarında güç kazandıracak yeni modeli 588; sessiz master kamara konsepti, kaliteli işçiliği, ferah yaşam alanları ve kullanım kolaylığıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Yazı: Kadir Pirasoğlu Fotoğraflar: Osman Uğur ve Hanse Yachts
Alman tersane Hanse Yachts’ın alıcısına süperyat özellikleri sunan 55ft üstü yeni modeli Hanse 588, Cannes fuarında yapılan dünya prömiyerinin ardından Türk yelkenseverlerin karşısına ilk kez şubat ayında Avrasya Boat Show’da çıktı. Tekneyi Hanse Yachts Türkiye Distribütörü Trio Deniz standında görmüş ve fuar sonrası test seyri için sözleşmiştik. Mayıs ayında sezon hazırlıklarının başlamasıyla soluğu Marintürk City Port Pendik’te aldık.
Hanse 588’in tasarımına başlanırken 2012 yılında piyasaya sunulan ve geçen beş yılda başarılı bir satış grafiği yakalayan 575 modelinin yerini alması planlanmış. Fakat modelin geliştirilme sürecinde Hanse 675’te kullanılan ve yenilikçi birçok özellik eklenince ortaya yeni Hanse 588 çıkmış.
KULLANIM KOLAYLIĞI
Marinaya kıçtankara bağlı test teknemize tik kaplı hidrolik yüzme platformundan biniyoruz. Dümen mahalline yüzme platformundan veya hidrolik pasarella kullanarak da geçilebiliyor. Teknede ilk dikkatimizi çeken, geniş hidrolik yüzme platformu ve 2.80 metre boyundaki bir Williams jet tender’ı alabilecek kapasitedeki bot garajı oluyor. Kızak makaraları platformun orta kısmında bir kapak altına saklanmış. Suyun içerisine doğru inebilen platform ve elektrikli vinç sayesinde botu denize indirmek ve tekneye almak çok kolay. Dört kişinin rahatlıkla sığabileceği bu tender günlük yaşamı kolaylaştırırken, jet motoruyla garajda az yer kaplıyor.
Dümen mahallinde iskele ve sancak olmak üzere iki konsol bulunuyor. Her iki konsolda da GPS, rüzgâr, hız ve su sıcaklığı gibi dataların alındığı 12inç’lik yüksek performanslı B&C H5000 chartplotter ekranıyla baş ve kıç manevra pervanesi joystickleri yer alıyor. Sancakta bulunan ve yanaşmalarda dümenciye rahatlık sağlayacak ikinci elektronik gaz kolu, manevra pervaneleri ve zincir sayacı opsiyonel olarak sunuluyor. Ana yelken, flok ve cenova sarma sistemlerinin kontrolleri yine konsol üzerindeki tuşlar yardımıyla yapılıyor.
Havuzluk dümen mahallinden bir kot aşağıda yer alıyor. Bu tasarım detayı mühendislere teknenin kıçında bot garajı için gerekli yüksekliği kazandırırken, hem dümen mahalline iyi bir görüş açısı, hem de havuzluğun serpintilerden korunmasını sağlıyor. Havuzlukta rahat hareket için iki parça yemek masası kullanılmış. Masa istenildiğinde aşağıya doğru indirilerek geniş oturma alanına dönüştürülebiliyor. Havuzluktan yan güverteye geçiş dümen mahallinden veya oturma grubunun üzerinden geçilerek yapılıyor. Güvertenin geniş yan yürüme yolları rahat yürümeye elverişli. Vardavelaların boyu ideal yüksekliğe sahip. Ana yelkenin alt kısmında üç kişinin rahatlıkla güneşlenebileceği bir alan ve güneşlenme minderleri bulunuyor. Burası için ana yelken bumbasından vardevelalara uzanan gölgelik sıcak günlerde ferahlatıcı bir seçenek olarak dikkat çekiyor.
HANSE 588 – TEKNİK ÖZELLİKLER
Tam boy – 17.20m (56ft 5in)
Su hattı boyu – 16.70m (54ft 9in)
En – 5.20m (17ft)
Su kesimi – 2.60m (8ft 6in)
Deplasman – 19.800kg (43.651lb)
Yelken alanı – 157 m² (1.689 ft²)
Makine – 110hp Volvo Penta (şaft tahrikli)
Su kapasitesi – 810lt (214 galon)
Yakıt kapasitesi – 520lt (138 galon)
Başlangıç fiyatı – 399 bin Euro
Tasarımı – Judel / Vrolijk & Co
İletişim – triodeniz.com
Hanse 588 test yazımızın devamını Temmuz 2017 sayımızda okuyabilirsiniz.