Yeni nesil hızlı sarma sistemleri Code 0 ve asimetrik yelkenlerin kontrolünü kolaylaştırıyor.
Iskota ve sarma halatının bir çekişiyle rüzgâraltına seyir yelkeni dönerek açılıyor ve tekneniz ileri atılıyor. Sadece ıskotayı boşlayıp sarma halatını çektiğinizde tüm bu geniş yelken alanının sizi üzmeden saniyeler içinde sarılacağını bilmenin mutluluğu içindesiniz; gönderlerle güreşmek, baş güvertede dans ederek çorap ve kovalarla uğraşmak yok…
Sonsuz halatlı sarma sistemleri ve yelkenlerin etrafına sarıldığı burulma halatları veya kabloları bize minnettar olacağımız çok şey sağladı. Büyük Code veya asimetrik yelkenleri asgari mürettebatla abrayabilme olanağı, yapısal orsa yakalı yelkenlerdeki gelişmeler ve sarma sistemlerinin teknolojisi ve güvenilirliği sayesinde giderek daha da kolaylaşıyor. Ancak, cıvadranız veya pruvanız için doğru sarma sistemini seçmek oldukça karmaşık bir karar süreci teşkil edebiliyor.
Her bir sarma sistemiyle sadece tek tip bir yelken mi kullanıyorsunuz? Bu yelken apaz seyri için bir Code Zero mu, yoksa daha geniş açılar için bir A yelkeni mi? Yoksa her ikisi mi? Yanıtınız yelkenin aşağıdan yukarıya mı, yoksa giderek daha popüler olan şekliyle yukarıdan aşağıya mı sarılmasının daha pratik olacağını belirliyor. İzleyen sayfalarda sektördeki mevcut seçenekler yanında Karver’ın yeni modeli KF V3’ü inceliyoruz. Sarma sistemi üreticilerinin çoğu artık yukarıdan aşağı saran modeller sunuyor. Bunlarda özel bir tambur olabildiği gibi mevcut sistemlerine uyumlu bir adaptör de bulunabiliyor.
KARVER KF3
Fransız donanım firması Karver, ilk modelleri KF V1’in 2004 yılında piyasaya çıkışından bugüne, balon sarma sistemlerinin zorluklarını en aza indirmek için çalışıyor. En yeni versiyonları V3 yelken pazarının özellikle geniş bir dilimini hedefliyor. Patentli bir karbon-Kevlar sonsuz halat diski ağırlığı azaltıyor (V3 selefi alüminyum diskli modelden çok daha hafif) ve Kevlar dişler daha az sürtünme ve yıpranmaya neden oluyor. Ticari direktör Tanguy de Larminat firmanın ağırlık kazanımlarının yüksek performans korunurken mukavim bir yapı yaratılmasına izin verdiğini belirtiyor. Seride mevcut ürünlerin çeşitliliği gerek yarış gerek gezi yelkencilerinin beklentilerine yanıt verebilmelerini sağlıyor. 1.5-12ton SWL (güvenli çalışma yükü) aralığında farklı boylarda sekiz model var ve bunlar Standard, Race, Classic ve Structural olarak adlandırılan dört versiyonda sunuluyor.
UBI MAIOR FR125
Ubi Maior FR sersisi sarma sistemleri hem Code Zero hem de Gennaker olmak üzere pupa ve apaz seyir yelkenlerini idare ve kullanım için son derece güvenilir ve işlevsel tasarlanmışlar. Karula köşesi sabit yelkenler (code zero, genoa, stay sail vb.) ve orsa yakası serbest uçan gennaker’lar olmak üzere iki versiyonda üretilen ürünler 18ft’ten 100ft’e kadar tüm tekne boyları için uygun. Kolay kullanım ve sağlamlık için en iyi özelliklere sahip silindirik makaralı bilye sistemi ve baskı yatakları içeriyorlar.
FACNOR FX+ 2500
Bu ürün piyasadaki en hafif ürünlerden biri olarak uygun fiyata çok etkileyici bir performans sunuyor. Yeni nesil FX+ serisi geçen yıl sarma halatını tambur etrafına güvenilir şekilde sabitleyen yeni kılavuzlarla güncellendi. İyi tasarlanmış üründe yukarıdan aşağı sarma adaptörü için yeterli çene genişliği bulunuyor.
Hızlı sarma sistemleri inceleme yazımızın devamını Mayıs sayımızda okuyabilirsiniz.