Honda V8 Dıştan Takma Makine (İnceleme)

Honda V8 Dıştan Takma Makine (İnceleme)

Yeni 350hp V8 Honda’yı yeniden büyükler ligine yükseltiyor. Markanın bugüne kadar ürettiği en güçlü makineye göz atıyoruz.

Yıllardır Mercury, Yamaha ve Suzuki büyük dıştan takmalar savaşında üstünlük için mücadele verirken kenardan izleyen Honda sonunda yarışa girdi. Yeni BF350 rakiplerine teknolojide fark atmak için tasarlanmış bir sanat eseri olan 350hp güçte V8 bir makine. Başlangıç noktası yalnızca deniz kullanımı için üretilen 5lt hacimli bir V8 blok. Birkaç yarış otomobili makinesi dışında bu Honda’nın satış için geliştirdiği ilk V8 ve şimdiye kadarki en güçlü dıştan takma makineleri, önceki amiral gemileri sadece 250hp gücündeydi.

5500rpm’de pervane şaftında ölçülen gerçek bir 350hp (bazı üreticiler şanzımandaki sürtünme kayıplarını göz ardı ederek makine çıkışındaki maksimum gücü baz alıyor) geliştirerek 25ft üzeri kayıcı tekneler hedeflenmiş. Honda ayrıca modelin bunu yüksek oktanlı kurşunsuz yerine normal 86 oktan kurşunsuz benzinle yapabildiğini vurguluyor.

V8 GÜCÜ

Ancak, bahsedilen sayılar kadar bu gücün üretilmesi de etkileyici, özellikle “yumuşak yanıt” ve olağanüstü sağlam tork”. Bunların ana kaynağı Honda’nın VTEC (Değişken valf zamanlaması ve elektronik kontrol) teknolojisi dahil makinenin yüksek teknolojili emme sistemleri. Sistem silindir sırası başına tek eksantrik kullanarak 32 valfi işletiyor, ancak bunu iki farklı eksantrik profiliyle yapıyor. Düşük devirlerde yumuşak eksantrik profili daha geniş ve düz tork eğrisi ve daha yumuşak güç üretimi için emme valflerini çalıştırıyor. Yüksek devirlerde ise daha sert profil devreye girerek her bir silindirden son güç damlasına kadar alabilmek için daha serbest emme sağlıyor.

Buna Honda’nın özel teknolojilerinden BLAST (Güçlendirilmiş alçak sürat torku) olarak bilinen sistemi yardımcı oluyor. Temelde, bu ateşleme zamanlamasını ve enjektör akışını öne alarak daha çabuk bir hızlanma için daha güçlü bir hava/yakıt karışımı yaratan zekice yazılım programı.

Belli bir çalışma sonrasında iyi yanma kontrolü teknolojisi bu hava/yakıt karışımını normal seyir konumunda (2000 ve 4500rpm arasında) sürat ve yüke uygun olarak otomatik ayarlıyor, böylece bu süratin korunmasında mümkün olan minimum yakıt kullanılıyor. Segmanlarda düşük sürtünmeli iyon kaplama kullanımı ve silindir içlerinin “avans düzlüklü işlenmesi” de aşınma ve makine gürültüsünü azaltmanın yanında yakıt verimini daha da yükseltiyor.

Honda V8 Dıştan Takma Makine inceleme yazısının devamnını Aralık sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.