Son Vendée Globe üçüncüsü Louis Burton ve ekibi deneysel bir tasarıma imza atarak, IMOCA 60 ‘lara ekledikleri T tipi su kanatlarıyla yelkenlinin tamamını sudan kesmeyi başardı.
Haber: Baran Atasoy
Son yıllarda farklı tip ve boyutta görmeye alıştığımız su kanatları (foil) artık yelkenli yarış teknelerinin ayrılmaz bir parçası olmaya başlıyor.
Geçtiğimiz yıllarda IMOCA 60’lara eklenen V tipi su kanatları yelkenliyi tamamen suyun üzerine çıkarmasa da bir miktar yukarı kaldırıp 25-30 deniz mili süratlere ulaşmasına olanak veriyordu. Benzer bir IMOCA 60 kullanan son Vendée Globe üçüncüsü Louis Burton ve ekibi deneysel bir tasarıma imza attı ve yedekte duran dümen palalarına T tipi su kanadı ekleyerek teknenin tamamını sudan kesmeyi başardı.
Burton’ın ekibi Sam Manuard tasarımı Bureau Vallée II ile yaptığı testlerde stabil bir uçuşla kanatlar üzerinde suya değmeden 33 deniz mili sürat görmeyi başardı. Şu anda IMOCA 60 sınıf kurallarına göre dümende T tipi su kanadı kullanmaya izin verilmiyor ancak yakın gelecekte bunun değişeceğini öngörmek zor değil. Dümendeki su kanatlarının açısını ayarlayan bir mekanizma olmamasına rağmen sonuçtan gayet memnun olan Burton: “Yaz başında ekibimle konuşurken böyle bir şeyi denemeyi düşündük. Şu anda sınıf kuralları izin vermese de bunu başarmış olmamız çok sevindirici. T palalara izin verilir verilmez tekneye takmak için sabırsızlanıyorum” diye memnuniyetini belirtti.
Diğer taraftan Haziran 2022’de gerçekleşmesi planlanan La Vendée Arctic yarışı için 11 tekne kayıt yaptırırken bir sonraki nesil IMOCA’lar için de hedefteki tekne Le Défi Azimuth yarışını kazanan Charlie Dalin ve Paul Meilhat ekibinin teknesi Apivia olacak gibi. Haziran ayında Fransa’dan Atlantik’e açılıp İzlanda ve Azor Adaları ile Les Sables-d’Olonne’ye dönecek yelkenciler için bu yarış 2024 Vendée Globe’a katılmaların yolunu açacak gerekli kalifikasyon yarışlarından biri olacak.