İstanbul Boğazı’nda yelkenler dezavantajlı çocuklar için açılıyor. Lions Sailing Cup, denizcilik bilincini yaygınlaştırırken birçok çocuğun hayatında fark yaratmayı hedefliyor.
Röportaj ve fotoğraflar: Osman Ugur
İstanbul Boğazı, amacıyla birçok yelken sporcusunun takdirini kazanan efsanevi bir yarışa ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Uluslararası Lions 118-T Yönetim Çevresi Federasyonu’nun Marmara Yelken Spor Kulübü işbirliğiyle düzenleyeceği yat yarışı öncesi Federasyon’un Denizcilik ve Deniz Sporları Komitesi Başkanı H. Yener Güreş’le Lions Sailing Cup’ın hangi amaçlarla şekillendiğini konuştuk.
Lions Sailing Cup, birçok yelken yarışından farklı bir amaçla düzenleniyor. Bize öncelikle bunlardan bahseder misiniz?
Ülkemizin, halkımızın ve insanlığın iyiliği için çalışan Lions bugüne kadar çocuklarımız için çok sayıda etkinlik yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Son yıllardaki iki örnekten bahsedeyim. Önceki yıl Sarıyer’de EÇADEM bünyesinde yaptırdığımız Duyu Geliştirme (Ergoterapi) Odasında, zihinsel engelli çocuklarımıza uygulanan terapinin yararlı sonuç verdiğini çocuklarımızda kayda değer iyileşme olduğunu görmek bizleri çok mutlu etti. Geçen yıl İstanbul’da yaşayıp denizi görmemiş çocuklarımıza deniz gezisi yaptırmak da diğer bir örnekti. Çocuklarımız için bir şeyler yapmayı, ülkemizde henüz yeterince gelişmemiş denizcilik bilinci konusunda toplumumuza hizmet etmeyi kendimize hedef olarak seçtik. Böylece bir yardım kuruluşu değil de hizmet kuruluşu olan Lions’un hem ihtiyaç sahibi çocuklarımıza destek olmak, yarar sağlamak hem de ülkemizin denizcileşmesine katkıda bulunacak bir etkinlik yapma fikri ortaya çıktı. “Çocuklar için yarışıyoruz” sloganıyla gerçekleştireceğimiz bu yarıştan sağlanacak olanaklarla öncelikli olarak çocuklara ve gençlere yönelik deniz sporları tesisleri geliştirmek istiyoruz.
Kaç teknenin katılımını bekliyorsunuz?
Bu yıl Marmara Yelken Spor Kulübü (MYSK) ile birlikte ilkini düzenlediğimiz Lions Sailing Cup Boğaz Yelken Yarışı’na IRC ve destek (ya da gezi) sınıfında 70 kadar teknenin katılmasını bekliyoruz. Bu yüksek katılım nedenlerinden biri de düzenlediğimiz yarışın MYSK-TAYK (Türkiye Açıkdeniz Yarış Spor Kulübü) ortak trofesinin üç bacağından ilki olması. Böylece trofeye katılmak isteyen yelkenciler bu ilk yarışı da kaçırmayacaklardır. Lions bünyesinde gönüllü yelken ekipleri de oluşturuluyor. Bunun dışında, yalnız Lions Sailing Cup değil diğer yarışlara da katılmak üzere oluşturulan İstanbul Denizcilik İhtisas Lions Kulübü Yelken Takımı ve benzeri oluşumlar iddialı eğitimler alacak ve birincilik hedefiyle ilerleyecekler.
Gelenekselleşecek bir yarıştan bahsediyoruz, değil mi?
Yarışı başta Avrupa ve Akdeniz ülkelerindekiler olmak üzere tüm Lions’a duyurarak, onları dünyanın en güzel yelken parkuru olan Boğaz’da yelken açmaya davet ediyoruz. Ancak Lions Sailing Cup Boğaz Yarışı’nı salt bir etkinlik olarak düşünemeyiz. Amacı çok daha köklü ve stratejik. Ülkemizde denizciliğin gelişmesine katkıda bulunurken diğer taraftan gençlerimizi teşvik etmek suretiyle yelken sporunun ve denizciliğin gelişmesine destek olmak üzere çalışıyoruz. Kısa zamanda gerçekleştirilmesi mümkün olamayacak bu köklü hedeflerimize ulaşabilmek üzere, ilkini bu yıl gerçekleştireceğimiz Lions Sailing Cup yelken yarışlarının yıllarca devam etmesini planlıyoruz.
Yarıştan elde edilen gelir kaç çocuğun hayatına dokunacak?
Dar gelirli olup anneleri çalışmak zorunda olan ailelerin çocukları için 118-T Yönetim Çevresi Federasyonu tarafından Uluslararası Lions Vakfı (LCIF) desteğiyle yapılmakta olan toplam yaklaşık 450m2’lik üç ve dört yaş çocuk sınıfı, bir uyku sınıfı, ergoterapi odası, bir çok amaçlı salon, yemekhane ve idari odaları olan kreş ve özel okulla benzeri tesislerin yapımına katkıda bulunacağız. Bu sayede her bir tesiste 79 çocuğumuza ve onların ailelerine destek vermiş olacağız. Zihinsel engelli çocuklarımız için randevuyla terapi uygulaması yapan duyu geliştirme odalarının her birinde 30’ar çocuğumuzun gelişimine de katkıda bulunacağız. Kurmayı planladığımız yelken branşı kapsamında fiziksel engelli çocuklarımızın engelli yelken sporu yapmalarına imkân vermeyi, para-sail konusunda dünya ikinciliğine sahip yarışçılarımız gibi dünyada ses getirecek sporcuların yetişmesine katkıda bulunmak için çalışacağız.