Dünyanın en zorlu açıkdeniz yarışlarından biri olan Ocean Race, geçtiğimiz ay ortasında İspanya’nın Alicante kentinden start aldı. IMOCA 60 ve Volvo 65 olmak üzere iki farklı tekne tipinin bulunduğu filo, temmuz ayında İtalya’nın Cenova kentinde finiş verecek.
YAZI: Baran Atasoy – FOTOĞRAFLAR: Sailing Energy / The Ocean Race
60’lı yıllarda başlayan dünya etrafında bir yelkenliyle yarış fikri, o dönemde bireysel yelkencilerle gerçekleştirilmiş ancak ekipli bir açıkdeniz yarışı 70’li yıllara kadar ortaya çıkmamıştı. 1973 yılında Whitbread Round The World adıyla başlayan ilk ekipli açıkdeniz yarışı start almış ve zaman içerisinde ilginin artmasıyla dünya çapında bir fenomene dönüşmüştü. Daha sonra 2001 yılında Volvo’nun sponsor olmasıyla 2019 yılına dek Volvo Ocean Race adıyla anılan yarış, profesyonel yelkencilerin yer aldığı ve en üst seviye açıkdeniz yarışı olarak standartları belirlemişti. Fakat Volvo sponsorluktan çekildikten sonra “Ocean Race” olarak ismi değişen ve mevcut Volvo 65 yarış filosuna IMOCA 60’ların da eklenmesiyle 2021 yılında yeni formatıyla start alması beklenen yarış, Covid-19 salgını nedeniyle 2023’ün ocak ayına ertelenmişti.
AZALAN İLGİ
Yarışın organizatörleri için son iki yılın pek de iyi geçtiği söylenemez zira yarışa ismini verecek bir sponsor bulunamadı. Bu durum, duraklama yapılacak kentlerin sayısını azaltırken, etaplar arası mesafelerin uzamasına neden oldu. Pandemi nedeniyle ortaya çıkan iki yıllık gecikme sonrasında, Route Du Rhum yarışıyla çok yakın tarihlere denk geldiği için tek başına seyir yapmak üzere düzenlenmiş IMOCA yelkenlilerinin beş kişiyle yarışacak şekilde yeniden şekillendirilmesine birçok ekip yanaşmazken, yarışa katılım her iki sınıfta da sadece 5-6 tekneyle sınırlı kalmış oldu. Hâl böyle olunca IMOCA filosu yedi ayakta tam dünya turu yaparken, Volvo 65 filosunun sadece ilk ve sondan önceki iki ayakta yarışmasına karar verildi.
Volvo 65 katılımının düşük olmasının bir nedeni de yelkencilerin bu tekneyi pek sevmemiş olmaları. 2012-13 yarışında yaşanan kırılımlardan sonra Volvo 70 tipi teknelerin kırılgan olmaları nedeniyle ciddi bir paradigma değişikliğine giden o dönemki yarış yönetimi, çareyi tek tip (one design) bir tasarıma geçmekte bulmuş ve Farr tasarım bürosu imzasıyla ortaya Volvo 65 çıkmıştı. Bir sonraki yarışta dayanıklılığıyla tam puan alan Volvo 65, yapısal olarak da daha sağlam olması için tasarımında salmadaki ağırlığın büyük bir bölümü teknenin gövdesine kaydırılınca bu durum düzelme ivmesinde ciddi bir kayba neden olmuştu.
Ağırlık merkezinin yukarı kaymasıyla tekneye hâkim olmak eskisine göre zorlaşmış ve dünyanın en tecrübeli yelkencileriyle dolu ekipler art arda broş yemeye başlamıştı. Öte yandan sürekli gelişen su kanadı teknolojisi IMOCA’lara adapte edilirken Volvo 65 bu konuda biraz çağın gerisinde kalmış oldu. Aşağı yukarı aynı boyutlarda olmasına rağmen IMOCA’ların Volvo 65’lerden 2-3 kat daha hızlı gidebiliyor olması bunun en önemli göstergesi.
İDDİALI EKİPLER
Start hattında yerini alan IMOCA 60’lardan 11th Hour Racing Team, yarışa en hazır ekiplerden biri ve favori olarak gösteriliyor. Daha önce iki kez bu yarışa katılan ancak bir derece elde edemeyen Charlie Enright kaptanlığında ve deneyimli navigatör Simon Fischer ile yarışıyorlar. Guyot Environnement Team Europe ise geçtiğimiz yıl sadece Avrupa etrafında düzenlenen Ocean Race Europe yarışını daha eski bir jenerasyon ve su kanadı olmayan bir IMOCA ile kazanmış olmanın verdiği güvenle bu defa Alex Thomson’un eski Hugo Boss’unu satın alarak, Robert Stanjek ve Benjamin Dutreux eş-kaptanlığında yarışıyor.
İsviçre adına yarışan Team Holcim-PRB ekibi, Kevin Escoffier’in geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Route Du Rhum yarışında dördüncü olurken kullandığı Guillaume Verdier tasarımı IMOCA 60’ın modifiye edilmiş halini kullanıyor. Aynı zamanda iki kez de ekipli Volvo Ocean Race deneyimi olan Escoffier, çoğunluğunu Fransızların oluşturduğu DongFeng ekibiyle bu yarışı daha önce kazanmıştı. 2020 yılındaki Vendée Globe’yi ilk denemesinde beşinci olarak bitiren Boris Herrman ve ekibi, VPLP tasarımı ve diğerlerine göre ağır bir teknede Team Malizia adıyla yarışıyor. Paul Meilhat ve ekibi filonun en yeni ve en ilginç teknelerinden biri olan BioTherm ile yarıştaki yerini aldı. Özellikle mavna tipi tombul pruvası olan Biotherm, hafif havalarda fark yaratacak gibi gözüküyor. Daha önce SCA ekibiyle Volvo Ocean Race’de yer almış ve Vendée Globe bitirmiş Sam Davies de ekibin önemli bir parçası.
Volvo 65’te yarışlara altı ekip katılıyor ancak bunlar sadece Alicante-Cabo Verde Adaları, Aarhus -Lahey ve Lahey-Cenova etaplarında yarışacak. Teknede medya işlerinden sorumlu muhabir dahil 11 kişi bulunuyor ve bunların en az üçü kadın, en az üçü de 30 yaşın altında olmak zorunda. Yılların deneyimli kaptanı Hollandalı Bouwe Bekking, bu defa 27 yaşındaki Jelmer van Beek kaptanlığındaki Team Jajo ekibinde oldukça genç bir ekiple yarışta yer alıyor.
Litvanya adına katılan Ambersail 2 ekibi Rokas Milevicius, Polonya temsilcisi Wind Whisper ekibiyse İspanyol Pablo Arrarte kaptanlığında yarışıyor. Volvo 65’lerde yarışan en ilginç ekiplerden biri de Viva Mexico. Erick Brockman kaptanlığında yarısı İspanyol yarısı Meksikalı bir ekiple yarışan Viva Mexico, 1973 yılındaki ilk Whitbread Round The World yarışını kazanan Meksikalı Sayula-II’nin izinden giderek 50 yıl sonra kupayı kazanmayı hedefliyor.
İLK ETAP TAMAMLANDI
Daha önce belirttiğimiz gibi Volvo65 filosu sadece ilk ve son iki ayakta yarışırken, IMOCA’lar toplam yedi ayakta dünya etrafında 32 bin deniz milini geride bırakacaklar. Yarışın ilk ayağında Alicante’den 15 Ocak’ta start alan ekipler Cebelitarık’tan Atlantik Okyanusu’na açıldıktan sonra Cabo Verde Adaları’nda yarışı tamamladılar. 1900 deniz millik ilk ayak yarışında deneyimli okyanus yarışçısı Fransız yelkenci Kevin Escoffier yönetimindeki Holcim-PRB, 21 Ocak Cumartesi sabahı IMOCA’larda etabı tamamlayan ilk ekip oldu. Volvo 65 sınıfında finişi ilk geçen ekip olmayı ise Polonyalı WindWhisper Racing başardı.
25 Ocak’ta startı verilen ikinci ayakta Cape Town’a ulaşacak (Güney Afrika) IMOCA’lar daha sonra yarış tarihindeki en uzun ayaklardan biri olacak Cape Town-İtajai (Brezilya) arasında kozlarını paylaşacaklar. 12 bin 750 millik bu etap sırasında ekipler sırasıyla Ümit Burnu (Güney Afrika) , Leeuwin Burnu (Avustralya) ve Horn Burnu’nu (Güney Amerika) iskelede bırakıp dördüncü ayakta Newport’a (ABD) ayak basacak. Beşinci ayakta Newport’tan ayrılan filo Atlantik Okyanusu’nu geçtikten sonra altıncı ayakta Aarhus (Danimarka) , Kiel (Almanya) ve Lahey (Hollanda) arasında yarışacaklar. Son ayak ise Lahey’den başlayıp Cebelitarık Boğazı’nı geçip İtalya’nın Cenova kentinde son bulacak.