Uzun süredir denizcilerin hayatında olan, özellikle dümen ve seyir işleriyle aşırı meşgulken, kötü havalarda ya da gece seyirleri sırasında kullanıcılarına avantajlar sağlayan plotter’ın doğruluğu en önemli konu.
Ticari gemi filoları 20 yılı aşkın süredir matbu haritalardan uzaklaşıyor ve ECDIS adı verilen plotter tabanlı bir sisteme geçiyor. Admiralty’nin kısa süre önce kâğıt haritaların basımına 2030 yılı itibariyle son verme kararı alması bu geçişin özel teknelerde de yaşanacağını gösteriyor. Özel tekneler dünyasında birçok kullanıcı zaten kâğıt haritalar üzerinde seyir yapmaktan Çok Fonksiyonlu Ekranlar (MFD) olarak bilinen GPS plotter’larına geçmiş durumda. Tüm bunlar plotter’ınızın doğru olup olmadığını güvenle kontrol edebildiğiniz sürece olumlu gelişmeler.
Gelgit verileri bu anlamda iyi bir örnek; eskiden günün gelgit ve yükseklik verileri için almanağı tarar, gideceğimiz ikincil liman için farkları hesap ederdik. Günümüzde MFD ekranına birkaç dokunuşla herhangi bir nokta ve zaman için gerçek zamanlı yükseklik ve yön bilgilerine ulaşılabiliyor. Aynısı akıllı telefon tabanlı uygulamalar için de geçerli. Ancak, tüm bu seyir yardımcısı kaynaklarının doğru verileri kullandığını nereden biliyoruz? Bunun kolay yollarından biri marina rampasına veya mendireğe bakarak cihazınızın söylediğine kıyasla ne kadar su olduğunu kontrol etmek olabilir.
Denizde, GPS’in doğruluğunu “doğruluk” bilgi ekranına bakarak kontrol edebilirsiniz. Bu ekran HDOP’a bağlı bir sayı görüntüleyecektir; 1 çok iyi, 1 ve 2 arası iyi, bunun üzerindeki her değer dikkatli olunması gerektiği anlamına geliyor. Bunun kontrol etmenin diğer kolay bir yolu da bilinen bir nokta veya seyir yardımcısı yanından geçerken camdan bakarak ekranın size söylediğinin doğru olup olmadığına bakmaktır.
Plotter’ınız doğru mu? yazısının devamnını Mart 2024 sayımızda okuyabilirsiniz.