Geleneksel sinyal radarı ve geniş bant radar olmak üzere iki tür radar transmisyonu var. İlki saniyede 162 bin deniz mili gibi inanılmaz bir süratte sinyaller gönderip bunların ekolarını dinler ve geri dönüşün gücü ve süresinden yararlanarak temasın mesafe ve kabaca boyutlarını hesaplar. İkinci türse tek bir anlık bir enerji parçası göndermek yerine bir frekans aralığına yayılan bir CHIRP (sıkıştırılmış yüksek yoğunluklu radar sinyali) gönderir. Sonuçta çok “gördüğü” cismin daha detaylı ve hassas bir tanımını yaratır. Bu teknik, özellikle geleneksel sistemin dönüş sinyallerini ayıklamakta güçlük yaşadığı çok kısa mesafelerde yararlı olur. Ancak diğer yöntemin yüksek menzil yeteneğinden yoksundur.
Simrad’ın Halo modeli özellikle gezi tekneleri için tasarlanan sinyal sıkıştırma teknolojisini kullanan ilk yüksek performanslı elektronik radar olarak karşımıza çıkıyor. Görece alçak güçte, 25W ile çalışan radar (geleneksel radarlar genelde 6kW güçtedir) 4ft açık antenle, geleneksel radarlar için kör nokta olan 6m gibi inanılması güç kısa mesafelerde dahi detaylı görüntüler sağlayabiliyor. Öte yandan aynı tarayıcı menzil ölçeğinin diğer ucunda gerçek 64 mil mesafeye ulaşabiliyor. Geleneksel radarların aksine yeni teknoloji çalışma öncesinde ısınma süresine gerek duymuyor, tam kapalı konumdan çalışmaya geçişi 20 saniye alıyor ve bekleme konumunda bu süre de ortadan kalkıyor.
Sistemin tüm avantajlarından yararlanmak için Simrad NSS Evo2 düz ekranlar iki farklı mesafeye bölünerek çok yakın ve uzun menzil izlemesi aynı anda yapılabiliyor. Yükseltilmiş çözünürlük ve gelişmiş hedef ayrımı birkaç önemli avantaj daha sağlıyor. On adede kadar farklı hedef aynı anda izlenebiliyor (ikili menzil konumunda 20, ekran başına on) ve bir kuş sürüsü izleme seçimi balık tutkunlarının işine geliyor. Ayrıca sunulan yağmur izleme seçimiyle yakınlardaki yağış hareketleri takip edilebiliyor.
Diğer bir seçim olan “yüksek sürat”te ise tarayıcı sürati 48rpm’e kadar yükseltilerek ekran güncellemeleri sıklaştırılıyor. Beş konumdan biri seçilerek birçok farklı durum için ideal çözüm bulunabiliyor veya hızlı görüntüleme için kendi optimum ayarınızı programlayabiliyorsunuz.
Bir Galeon 325HTS üzerine monte edilmiş bir radarı Constance Gölü’nde denedik. İzleme gerektiren kuş sürüleri ve sakınılması gereken yağmur sağanakları olmadığından ilk başta normal radara kıyasla avantajları görmek kolay olmuyor. Sistemin kendini göstermesi dar alanlarda oluyor. Rein Nehri girişine yöneldiğimizde sistem yakındaki karanın çok hassas görüntülerini veriyor ve bunlar plotter ile tam olarak örtüşüyor. Bağlama şamandıraları, hatta teknenin kendi dümen suyu gibi küçük hedefleri görüntüleme yeteneği de çok etkileyici. Normal şartlarda muhtemelen avantajları görmeniz kolay değil, ancak gece veya yoğun siste kısa mesafe hassasiyeti çok işe yarayacaktır.
İletişim: Promar