Superyacht Summit Türkiye 2024, 7-8 Aralık tarihleri arasında, Türkiye’nin süperyat sektöründe yükselen gücünü ve küresel rolünü vurgulayan önemli panellere ve networking fırsatlarına ev sahipliği yaptı.
Türkiye’nin süperyat sektöründeki büyüyen etkisini gözler önüne seren Superyacht Summit Türkiye 2024, iki gün boyunca sektör liderlerini, yenilikçileri ve tutkunları bir araya getirdi. İstanbul’un ikonik mekânlarından Çırağan Palace Kempinski’de ve özel diğer lokasyonlarda 7-8 Aralık’ta gerçekleşen etkinlikte, süperyat sektörünü şekillendiren trendler, zorluklar ve fırsatlar masaya yatırıldı.
Açılış panelinde, Türkiye’nin süperyat sektöründeki stratejik konumu; marina yatırımları, turizm, altyapı ve sürdürülebilirlik çerçevesinde ele alındı. Begüm Doğulu (Begüm Yachting), Türkiye’nin sektörün başlangıçtaki zorluklarını aşıp hızla ilerlediğini vurgularken, Deniz Akaltan (Yalıkavak Marina), elektrikli ve hibrit yatları destekleyen altyapı yatırımlarının sürdürülebilirlik için önemine dikkat çekti.
Etkinlikte, hibrit ve elektrikli yatların yükselişi, keşif tutkusuyla lüksü birleştiren yeni nesil yat sahipliği gibi konular detaylıca tartışıldı. Alexei Mikhailov(Bering Yachts), genç yat sahiplerinin konfor ve macera arayışına vurgu yaparken, Enrique Tintoré(Damen Yachting), sürdürülebilir tasarımların lüksle birleştiği yeni trendlerin altını çizdi.
Dr. Tobias Reichmuth, 45 metrelik keşif yatıyla gerçekleştireceği 18 aylık Arktik yolculuğunu paylaşarak keşif yatlarının dayanıklılık ve sürdürülebilirlik açısından sunduğu avantajlara dikkat çekti.
Türkiye’nin tersaneleri ve charter pazarı
Panelde, Türkiye’nin refit (yenileme) sektöründeki büyüme potansiyeline dikkat çekilirken, Kerem Başer (KRM Refit & Rebuild), daha büyük yatlar için yeni tesislerin gerekliliğini vurguladı.
Charter pazarında ise artan talebi karşılamak için Türkiye’nin regülasyonları güçlendirmesi gerektiği belirtildi. Charter sektöründe artan uluslararası talep ve regulasyon ihtiyacı, Lisa Airasca (Fraser Yachts) ve Noyan Mutlugil (TYBA) tarafından tartışıldı.
Tersaneler arasındaki “Siparişe özel üretim” ile “spekülasyon üzerine üretim” stratejilerinin karşılaştırıldığı panelde, Ömer Koray (Alia Yachts), müşteri odaklı projelere geçiş yaparak Antalya Serbest Bölgesi’nde daha kişiselleştirilmiş hizmet sunduklarını belirtti. Hüseyin Doğar (Yacht Factory), spekülatif üretimin risklerine rağmen büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.
İlk gün, Anna Laudel Sanat Galerisi’ndeki özel bir sergi ve Boğaz manzaralı kokteyl ile sona erdi. İkinci gün ise, klasik ve modern otomobillerin yer aldığı bir sergiyle lüks varlık trendleri masaya yatırıldı. Blockchain teknolojisinin yachting sektöründeki güvenli işlemleri nasıl devrimleştirebileceği gibi inovatif konular ele alındı.
Etkinlik, Halas 71 yatında düzenlenen bir Boğaz turuyla bir final yaptı.